Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Ολοταχώς για το νέο «Καποδίστρια»

Συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για νέες συνενώσεις, ώστε να περνάει καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική

Τις αποφάσεις του τακτικού της συνεδρίου, πέρσι στην Κυλλήνη για μεγαλύτερους διοικητικούς μηχανισμούς που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική που χαράσσει το κράτος - στρατηγείο, επικύρωσε χτες η ΚΕΔΚΕ, στο έκτακτο συνέδριό της για τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Αναμενόμενη απόφαση και συμπεράσματα, καθώς στο συνέδριο κυριαρχούσαν οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Αυτό που προκάλεσε όμως ήταν το γεγονός ότι η παράταξη του ΣΥΝ εμφανίστηκε να «διαφωνεί» και μάλιστα διά στόματος του εκπροσώπου της Θ. Γκοτσόπουλου, όταν ο ίδιος είχε συμφωνήσει με αυτά στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που τα συνέταξε και τα παρουσίασε στην αίθουσα. Τη συμφωνία του Θ. Γκοτσόπουλου στο ΔΣ επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος είπε ότι ενημερώθηκε, εκ των υστέρων, από τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ, ότι θα διαφωνήσει. Περιττό να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΝ είχε συμφωνήσει με τις αποφάσεις της Κυλλήνης, τις οποίες τώρα φέρεται να μην επικυρώνει...

Κατά τα άλλα, το έκτακτο συνέδριο ανέδειξε ως πρωτεύον την ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση στη μεταρρύθμιση και ζήτησε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις που συνδιοικούν την ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) ομονοούν ότι ο προωθούμενος νέος «Καποδίστριας» θα πρέπει να συνοδευτεί από φορολογική αποκέντρωση, ενώ στα συμπεράσματα που ενέκριναν τελικά οι σύνεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ζητείται ουσιαστικά μείωση της σημερινής κρατικής επιχορήγησης που δίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός στήριξης όσων δήμων δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Το συνέδριο ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης, ώστε οι εκλογές του 2010 να γίνουν με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΚΕ ζητά να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του θεσμού, ως ...αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση. Να σημειωθεί όμως ότι η ηγεσία της έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι οι παρακρατημένοι πόροι της ΤΑ είναι μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν αυτοί στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.

Η ΔΑΣ

Αναδεικνύεται έτσι η ουσία της παρέμβασης της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), της μόνης που επιμένει ότι σημασία έχει αν η πολιτική και οι δομές εξυπηρετούν κάθε φορά τους εργαζόμενους ή το κεφάλαιο.

Με το ψήφισμα που κατέθεσε κάλεσε τους συνέδρους να καταδικάσουν, να αρνηθούν, να εγκρίνουν και να προωθήσουν μέτρα και κατευθύνσεις που βοηθούν στην ευκολότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Η πρότασή μας - σημειώνεται στο ψήφισμα - βλέπει τη σχέση διοικητικής δομής, οικονομίας, πολιτικής από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτει και τον νέο "Καποδίστρια". Δεν υπερασπίζεται τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής (την οποία, άλλωστε, είχαμε καταγγείλει) σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμά τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η λεγόμενη μεταρρύθμιση».

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό προωθεί την «αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα», ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης» και τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα. Σημαίνει περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προωθεί τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία», δηλαδή νέα βάρη για τους εργαζόμενους, αλλά και αλλαγές στο εργασιακό, καθεστώς σε βάρος της σταθερότητας και μονιμότητας, με επέκταση στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, κλπ.)».

Καταλήγοντας στο ψήφισμά της, η ΔΑΣ σημειώνει ότι επιμένει να διεκδικεί και να παλεύει για τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα βασικών κοινωνικών τομέων, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών σε όφελος των εργαζομένων, την κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας των δήμων, την κατάργηση ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα, την πλήρη σταθερή εργασία για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού οι δήθεν αντιδράσεις (2010-04-30 00:00:00.0)
Κινήσεις εντυπωσιασμού και αντιπαράθεση άνευ ουσίας (2009-03-27 00:00:00.0)
Προτάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων (2007-11-17 00:00:00.0)
Ποιοι όλοι; (2006-06-24 00:00:00.0)
ΘΥΜΑ ΤΗΣ «ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ» και της «ανταγωνιστικότητας» (2003-08-28 00:00:00.0)
Μητροπολιτικοί φόροι... (1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ