Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ
Και με το θύτη και με το ... θύμα

Προς νέο γύρο αιγυπτιακής διαμεσολάβησης για την επόμενη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη Σαρκοζί στο Ισραήλ, καθώς κατά την τελετή αποχώρησής του ένας αστυνομικός φέρεται, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, να αυτοκτόνησε στην περίμετρο του αεροδρομίου προκαλώντας αναστάτωση. Πριν από αυτό το περιστατικό, ο Σαρκοζί είχε μεταβεί στη Βηθλεέμ όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Σαρκοζί υποστήριξε ότι «δε διαπραγματεύεται την ισραηλινή ασφάλεια, αλλά ούτε την προτεραιότητα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Επανέλαβε την αναγκαιότητα τερματισμού του εποικισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, επιμένοντας ότι «μπορεί να γίνει πρωτεύουσα δύο κρατών». Εκτίμησε ότι το τείχος δεν πρόκειται να «προστατεύσει το Ισραήλ για πάντα», αλλά παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι «με την τρομοκρατία δεν επιτυγχάνεται ειρήνη» και ότι «η Γαλλία δε μιλά με τρομοκράτες».

Λίγο μετά τον Σαρκοζί, αναχώρησε και ο πρωθυπουργός Ολμέρτ για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για την επιτευχθείσα υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, την περασμένη εβδομάδα, εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και για τα επόμενα βήματά της. Οπως έγινε γνωστό, ένας νέος γύρος αιγυπτιακής διαμεσολάβησης αρχίζει στα τέλη της εβδομάδας, όπου θα κυριαρχήσει το ζήτημα της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ.

Η «Χαμάς» ζητά ανταλλαγή με 450 Παλαιστινίους κρατουμένους, ενώ, τελικά, το Κάιρο αποδέχτηκε το ισραηλινό αίτημα να συνδεθεί η απελευθέρωση με την επαναλειτουργία της μεθορίου της Ράφα. Προς το παρόν, και η «Χαμάς» και το Ισραήλ δηλώνουν προσηλωμένοι στην εκεχειρία, αν και χτες κλυδωνίστηκε έντονα μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα από την «Τζιχάντ» ως απάντηση για τη δολοφονία δύο Παλαιστινίων, στη Νάμπλους της Δ. Οχθης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης ενός στελέχους της «Χαμάς», που ήταν και το ένα θύμα.

Χρήματα για αστυνομία

Περί τα 242 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο των δωρητών για «την ενίσχυση της ασφάλειας και της έννομης τάξης στα παλαιστινιακά εδάφη», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 40 αντιπροσωπειών χωρών και οργανισμών. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επιτευχθείσα εκεχειρία. Αμέσως μετά αναμενόταν να συνεδριάσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, του Χαβιέ Σολάνα, από την ΕΕ, του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και του Τόνι Μπλερ, ως εκπροσώπου του Κουαρτέτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ