Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Γιόρτασαν την 56η επέτειο της Μάχης των Ποταμών

Την 56η επέτειο της Μάχης των Ποταμών, όπου μονάδες του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Κρήτης, στις 11 Σεπτέμβρη 1944, έδωσαν κανονική μάχη με αντίπαλη ισχυρή στρατιωτική δύναμη Γερμανών, γιόρτασαν, την Κυριακή που μας πέρασε, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης του Νομού Ρεθύμνης Κρήτης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Ρεθύμνου ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Συβρίτου και η Νομαρχία Ρεθύμνου.

Τους συγκεντρωμένους αρχικά καλωσόρισε και χαιρέτισε ο γραμματέας του Παραρτήματος, Αντώνης Κουκουβάγιας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν οι ιερείς των χωριών Απόστολοι και Θρόνοι. Σύντομοι χαιρετισμοί ακόμη έγιναν από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου Γιάννη Σμπώκο, τον αναπληρωτή νομάρχη Γιώργο Παπαδάκη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Συβρίτου Μιχάλη Πετρακάκη και τον Σπύρο Διλιντά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ

Το χρονικό της μάχης εξιστόρησε σε ομιλία του, ο πρόεδρος του Παραρτήματος και μαχητής στην ιστορική αυτή μάχη, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αλέκος Μαθιουδάκης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο αντιστασιακός Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ίδρυσης του ΕΑΜ και συγκρότησης του ΕΛΑΣ, στην όλη έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού εναντίον του ναζισμού. Κλείνοντας, έκανε λόγο για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που ακόμα δεν έχουν αποδοθεί, τόσα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, στα θύματα του πολέμου.

Στεφάνια κατέθεσαν στη συνέχεια ο αναπληρωτής νομάρχης Γιώργος Παπαδάκης, ο διοικητής του 44ου Συντάγματος, ο διευθυντής των Σωμάτων Ασφαλείας, Ο λιμενάρχης, ακόμη εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, της ΚΝΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δήμων Συβρίτου και Μοιρών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από διάφορα διαμερίσματα του νησιού, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ