Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι συνέπειες του ευρωμονόδρομου

Το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Tate & Lyle, θα κλείσει οριστικά στις 30 Σεπτέμβρη. Η εταιρεία επιδοτήθηκε με 14 εκ. ευρώ από την ΕΕ για την παράδοση της ποσόστωσης ισογλυκόζης που παράγει και τη μετεγκατάστασή της στη γειτονική Βουλγαρία. Βέβαια, η παράδοση της ποσόστωσης έγινε μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από την ποσόστωση.

Στο εργοστάσιο σήμερα απασχολούνται 85 εργαζόμενοι. Από αυτούς, το 60% είναι ηλικίας 40 - 50 ετών και 16 βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Από το κλείσιμο του εργοστασίου επιπτώσεις θα προκύψουν και στους αγρότες, αφού η ΒΙΑΜΥΛ απορροφά ετήσια περισσότερους από 100.000 τόνους καλαμπόκι για την παραγωγή αμύλου και γλυκόζης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ατράνταχτα στοιχεία για τις συνέπειες που έχει η πολιτική του ευρωμονόδρομου σε εργαζόμενους, μικροαγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Και βέβαια στις διαπιστώσεις κανείς δεν τολμάει να διαφωνήσει. Ούτε καν οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου και του ΕΚΘ που χτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Τι δεν είπαν; Οτι είναι οι ίδιοι που όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ευρωμονόδρομο, αλλά λίγα χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα, συμφώνησαν να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο, αποδεχόμενοι ως μοιραία αυτή την απόφαση της πολυεθνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ