Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ
Στο απυρόβλητο το κράτος και η ηγεσία του στρατεύματος

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία απωλειών σε έμψυχο υλικό στο Στρατό, επισημάνθηκε στη διάρκεια ημερίδας με θέμα την πρόληψη των ατυχημάτων στο Στρατό, που διοργανώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο συνταγματάρχης Ιωάν. Μιχαλολιάκος, κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.000 τροχαία ατυχήματα, εντός και εκτός στρατεύματος που έχουν σαν συνέπεια 50 νεκρούς και 900 τραυματίες. Παρά τη μείωση του προσωπικού στο Στρατό, οι θάνατοι από ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 38% την τελευταία δεκαετία. Σε ό,τι αφορά τα μη τροχαία ατυχήματα, τα 3.272 συμβαίνουν λόγω αντικανονικής άθλησης ή απρόσεκτης ενέργειας, τα 665 λόγω διαπληκτισμών, τα 516 κατά τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων, τα 383 κατά την πτώση με αλεξίπτωτο και 378 λόγω κακού χειρισμού όπλου.

Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις εισηγήσεις υπερτονίστηκε ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην πρόκληση ατυχημάτων. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι θάνατοι από αυτοκτονίες παρουσιάζουν κάμψη το 1998 έναντι του 1988.

Οσον αφορά την εξάπλωση των ναρκωτικών στο στράτευμα ο εκ των εισηγητών δημοσιογράφος Κ. Τσαρουχάς δήλωσε, επικαλούμενος έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ότι το 45% των νέων που υπηρετούν έχουν επηρεαστεί από τις σκληρές εξαρτησιογόνες ουσίες.

Να σημειώσουμε ότι αν και αναφερόταν στο πρόγραμμα της ημερίδας ότι θα χαιρετίσουν οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι κομμάτων, που προσκλήθηκαν σ' αυτήν, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ανάμεσά τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγ. Τζέκης, ο οποίος παρατήρησε τα εξής σχετικά με την ημερίδα: «Οι επισημάνσεις για την αύξηση του αλκοολισμού, των ναρκωτικών και των αυτοκτονιών στο Στρατό, είναι χρήσιμες, αλλά λίγα λέγονται για τους λόγους που οδηγούν τους στρατευμένους νέους σ' αυτά. Κύρια για τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που τα γεννούν, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στο στράτευμα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μείνουν στο απυρόβλητο κράτος και ηγεσία του στρατεύματος. Εμείς προτείνουμε βελτίωση του τρόπου εκπαίδευσης, αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων των νέων που υπηρετούν, ενίσχυση των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και στρατόπεδα ανοιχτά στην κοινωνία. Ακόμη να σταματήσουν οι αποστολές στρατιωτών εκτός των συνόρων, όπως στο Κόσσοβο και τη Βοσνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ