Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Επαφές και συμφέροντα

ΚΑΝΤΙ - ΜΑΝΣΙΙΣΚ.--

Ξεκίνησε χτες η διήμερη άτυπη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας στην πόλη Κάντι - Μανσίισκ της δυτικής Σιβηρίας, δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ρωσίας από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η επίτροπος Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ και ο επικεφαλής σε ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

Σύμφωνα με το «Ιτάρ Τας», σημαντικό μέρος της χτεσινής συζήτησης αφορούσε η πρόσφατη πρόταση του Μεντβέντεφ που έκανε στο Βερολίνο για μια νέα συνθήκη για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο ασχολήθηκαν με τα προβλήματα σχετικά με την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», προβάλλοντας τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κάθε πλευράς, επίσης διεθνή ζητήματα - συμπεριλαμβανομένων των «λύσεων για την παγκόσμια οικονομία, την επισιτιστική κρίση» κ.ά.

Πάντως, στη διήμερη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και η διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία σχετικά με την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία, ενεργειακά θέματα, η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κλπ.

  • Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς και συζήτησαν για θέματα σχετικά με τη ρύθμιση της διένεξής τους με τη Γεωργία. Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι κάθε πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της εκπλήρωσης των προηγούμενων συμφωνιών και ιδιαίτερα αυτής της 14/5/1994 για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση από μάχη, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ