Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Δυναμώνουν οι δεσμοί με την παγκόσμια εργατική τάξη

Τα σταθερά οργανωτικά βήματα και η ενδυνάμωση των ταξικών χαρακτηριστικών της Ομοσπονδίας επιβεβαιώθηκαν και φέτος, με αφορμή τις εργασίες της ΠΣΟ στη Γενεύη

Από την εκδήλωση της ΠΣΟ για τις δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία
Από την εκδήλωση της ΠΣΟ για τις δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία
Τα σταθερά βήματα που καταγράφει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στην οργανωτική της ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση των ταξικών και διεθνιστικών της χαρακτηριστικών, αποτυπώθηκαν στον απολογισμό της δράσης που έγινε στις 4 του Ιούνη, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Προεδρικού Συμβουλίου στη Γενεύη. Η καθιερωμένη συνεδρίαση έγινε παράλληλα με την 97η Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και αποτελεί μια από τις πολλές δραστηριότητες που κάθε χρόνο αναπτύσσει η ΠΣΟ στη Γενεύη, παρεμβαίνοντας από ταξική σκοπιά στα ζητήματα που απασχολούν το παγκόσμιο εργατικό κίνημα.

Με δεδομένες τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ο απολογισμός της δράσης για το πρώτο εξάμηνο του 2008, όπως και ο προγραμματισμός για το υπόλοιπο του έτους, επιβεβαιώνουν τη σταθερή πορεία ισχυροποίησης της ΠΣΟ μετά το 15ο Συνέδριο που έγινε στην Αβάνα το Δεκέμβρη του 2005. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 15ο Συνέδριο, 63 νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο έγιναν μέλη της ΠΣΟ. Σήμερα, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκπροσωπεί πάνω από 67.000.000 εργαζόμενους, που συσπειρώνονται σε 193 συνδικάτα από 95 συνολικά χώρες.

Το αυξανόμενο κύρος και η επιρροή που ασκεί η ΠΣΟ στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα καταγράφεται και στις «Συναντήσεις των φίλων» που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη Γενεύη. Στη φετινή - μαζικότερη από κάθε άλλη φορά - 3η Συνάντηση, στις 9 Ιούνη, συμμετείχαν 77 συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι απ' όλο τον κόσμο. Στην πλειοψηφία τους, εκφράστηκαν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για την πορεία της ΠΣΟ και το ρόλο που αυτή καλείται να παίξει στο πλευρό της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Πλούσιος απολογισμός - φιλόδοξος προγραμματισμός

Ο Γιώργος Μαυρίκος στο βήμα της Ολομέλειας της 97ης Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας
Ο Γιώργος Μαυρίκος στο βήμα της Ολομέλειας της 97ης Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας
Παρουσιάζοντας στο άτυπο Προεδρικό Συμβούλιο τον απολογισμό δράσης του πρώτου 6μήνου του 2008, ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ, σημείωσε βασικούς σταθμούς όπως:

  • Η πρώτη μετά από πολλά χρόνια συνδιάσκεψη των αφρικανικών συνδικάτων το Γενάρη, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης σε πολλά μέτωπα.
  • Η λειτουργία τον ίδιο μήνα της νέας ιστοσελίδας της ΠΣΟ (www.wftucentral.org), σε πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Αραβικά και Ρωσικά), στην οποία ανατρέχουν κάθε μήνα πάνω από 3.500 επισκέπτες για να ενημερωθούν.
  • Η διοργάνωση τον Απρίλη στην Αθήνα Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Αραβικών Συνδικάτων (ICATU) και με θέμα τις «Προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους βορρά - νότου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού». Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 αραβικές χώρες και 4 ευρωπαϊκές.
  • Οι περιοδείες το Μάη στελεχών της ΠΣΟ σε Λατινική Αμερική και Αφρική, οι συναντήσεις τους με μαζικές συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε χώρες αυτών των περιοχών και η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.
  • Η ίδρυση τον ίδιο μήνα της Διεθνούς του Μετάλλου στη χώρα των Βάσκων και η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Διεθνούς των Μεταφορών στην Κύπρο.
Στο επίκεντρο η Αφρική

Από την εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
Από την εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
Στις παραπάνω κεντρικές δραστηριότητες προστίθενται δεκάδες ακόμα περιφερειακές και κλαδικές παρεμβάσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις, εκδόσεις, συναντήσεις και συσκέψεις, που έδωσαν και δίνουν ώθηση στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και το συντονισμό των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας και την ταξική αλληλεγγύη.

Εξίσου πλούσιος όμως είναι και ο προγραμματισμός της δράσης για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Αφρικής. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ διοργανώνεται στην Αθήνα στις 20 και 21 Σεπτέμβρη συνδικαλιστική συνάντηση με εκπροσώπους από όλες τις αγωνιστικές ταξικές οργανώσεις της Αφρικής. Ενώ στα τέλη του Οκτώβρη προγραμματίζεται από την ΠΣΟ Παναφρικανική Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη στη Νιγηρία. Ψηλά στην ατζέντα της Ομοσπονδίας βρίσκεται και η διοργάνωση καμπάνιας με θέμα «Νερό για όλους στην Αφρική», που θα εξελιχθεί μέσα στο 2008.

Ψηλά μπαίνει ο πήχης και για τη συνέχιση της οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΠΣΟ. Το επόμενο διάστημα, προγραμματίζονται ανάμεσα σε άλλα η ετήσια συνάντηση όλων των Περιφερειακών Γραφείων της ΠΣΟ, η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Διεθνούς των εργαζομένων στον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία, η Προπαρασκευαστική Συνάντηση για την ίδρυση Διεθνούς στον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, η ενδυνάμωση της επαφής με τα αραβικά συνδικάτα και η ίδρυση «Μόνιμης Επιτροπής Εργαζόμενων Γυναικών της ΠΣΟ», στη βάση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου.

Με όπλο τη διεθνιστική αλληλεγγύη

Η έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης αποτελεί συστατικό στοιχείο της δράσης της ΠΣΟ. Γι' αυτό και από τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος δε θα μπορούσε να λείπει η διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας και 50 χρόνων (το 2009) από την Κουβανική Επανάσταση. Το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι άρρηκτα δεμένο με το αίτημα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Σημαντική και πρωτοπόρα είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσει η ΠΣΟ και ενάντια στις δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία και στις Φιλιππίνες. Μάλιστα, στις 6 του Ιούνη έγινε στη Γενεύη εκδήλωση αλληλεγγύης στους Κολομβιανούς συνδικαλιστές, καθώς από το 1986 πάνω από 2.522 συνδικαλιστικά στελέχη έχουν δολοφονηθεί στη χώρα με τη συμβολή και των αμερικανικών υπηρεσιών. Με πρωτοβουλία της ΠΣΟ έγινε στη Γενεύη και εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που μάχεται ενάντια στην επιθετικότητα των Ισραηλινών και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Παρέμβαση στην ολομέλεια της ΔΟΕ

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος και στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στις 10 του Ιούνη στη Γενεύη. Σημείωσε την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε τις πολιτικές που παράγουν και αναπαράγουν τις ανισότητες και την παγκόσμια φτώχεια και έκανε εκτενή αναφορά στους μετανάστες εργάτες και τα προβλήματά τους, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τέλος, ο ΓΓ της ΠΣΟ κατήγγειλε τους μηχανισμούς που ουσιαστικά οδήγησαν στον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από τα όργανα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, όπως αυτοί εκδηλώθηκαν και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ. Και κατέληξε, λέγοντας ότι η ΠΣΟ, στη νέα της πορεία, «είναι ανοιχτή στο να δράσει μαζί με συνδικάτα σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης ενάντια στα μονοπώλια και το κεφάλαιο, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή ή γλώσσα. Για να αντισταθούμε στη φτώχεια, στην πείνα, στη δίψα, στους πολέμους. Να δράσουμε για τη φιλία των λαών και την παγκόσμια ειρήνη».


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ