Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υποχρέωση» η συμμόρφωση στην ΚΕΠΑΑ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ» για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς επέμβασης και κατοχής

«Αναντίρρητη υποχρέωση και δέσμευση» απέναντι στην ΕΕ θεωρεί η κυβέρνηση τη στελέχωση των μηχανισμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κατοχής που προωθούνται στο πλαίσιο της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ).

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ», το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία «στρατολόγησης» δικαστικών, εισαγγελέων, δικηγόρων, διοικητικών υπαλλήλων, και για συμμετοχή στους παραπάνω μηχανισμούς, επιχειρεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα παρουσιάζοντάς το ως μια «φυσιολογική» και «διάφανη» διαδικασία, που «δεν έχει σχέση με στρατιωτικά μέσα». Μάλιστα, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν ότι πρόκειται για διαδικασία που γίνεται σε όλα τα υπουργεία, επιβεβαιώνοντας ότι το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει εμπλακεί και «συνδράμει» στη στελέχωση των μηχανισμών που συστήνει η ΕΕ, προκειμένου να στηρίζει το ρόλο της ως «βοηθού» παγκόσμιου χωροφύλακα... Επιπλέον, από την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ομολογείται ότι πρόκειται για «αποστολές» όχι μόνο σε χώρες της ΕΕ αλλά και σε «τρίτες χώρες».

Συγκεκριμένα, στη γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης - απάντηση στο χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» σημειώνονται τα εξής:

-- Πρώτον ότι «πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς δεκάδες φορείς του χώρου της Δικαιοσύνης σε όλη την Ελλάδα, για όσους επιθυμούν τελείως εθελοντικά, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ώστε να συμμετάσχουν σε διεθνείς αποστολές για πολιτική διαχείριση και επίλυση κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα σε ευρωπαϊκά ή τρίτα κράτη». Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποκάλυψε ο «Ρ», «δεν είχε χαρακτήρα εμπιστευτικού εγγράφου» και έχει σταλεί σε διάφορους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες από τις 13 Μάρτη 2008.

-- Δεύτερον, τα πρόσωπα (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, διοικητικοί και σωφρονιστικοί(!) υπάλληλοι) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα επιλεγούν «προκειμένου να λειτουργήσουν ως συμβουλευτικά όργανα και εξειδικευμένες ομάδες υψηλών προσόντων, σε τομείς δράσης που δεν έχουν σχέση με στρατιωτικά μέσα, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η λειτουργία του κράτους δικαίου, η προστασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κλπ.».

-- Τρίτον, «οι υποχρεώσεις αυτές για τη δημιουργία παρόμοιων ομάδων από δικαστές, εισαγγελείς, διοικητικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους (...) απορρέουν από την υποχρέωση της χώρας στα πλαίσια της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ)».

-- Τέταρτον, «η χώρα μας, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αποτέλεσαν, σχετικά πρόσφατα μέλη της, δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε αυτή τη θεσμική υποχρέωση για την υποβολή προτάσεων και επιλογής παρόμοιων διεθνών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων». Στην προσπάθειά του να απαντήσει στη σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση, το υπουργείο ...την επιβεβαιώνει: «Οχι μόνο - υποστηρίζει - δεν έχουν επιδοθεί αρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης σε αγώνα δρόμου για "την υπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σκοπών", αλλά και έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική προσοχή και αυτοσυγκράτηση το όλο θέμα, που αποτελεί αναντίρρητος υποχρέωση και δέσμευσή της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει παραγκωνισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης (2021-04-01 00:00:00.0)
Σε παραίτηση οδήγησαν οι ...«υπαγορεύσεις» (2011-12-29 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα κυβέρνησης - δικαστών (2011-10-20 00:00:00.0)
Τροπολογίες για τη Δικαιοσύνη (2005-08-23 00:00:00.0)
Προχωράει στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου (2005-03-22 00:00:00.0)
Στο "σκοτάδι" παραμένουν τα κυκλώματα (1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ