Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ
Αφησε βαρύ «φορτίο» πίσω του
  • Πλήθος συντρόφων, αντιστασιακών, δημοσιογράφων και φίλων αποχαιρέτησαν χτες τον κομμουνιστή δημοσιογράφο
  • Σήμερα στις 12 μ. η κηδεία του στα Μιχαλιτσάτα Ληξουρίου Κεφαλονιάς

Ηταν μεγάλο το πλήθος εκείνων που αποχαιρέτησαν βαθιά συγκινημένοι, χτες, τον σύντροφο Νίκο Καραντηνό, συμμετέχοντας στη νεκρώσιμη ακολουθία. Οι συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι, συνάδελφοί του δημοσιογράφοι, πολλοί απλοί άνθρωποι που έτυχε να τον γνωρίσουν μέσα στους καθημερινούς αγώνες είτε από τα γραπτά του, στάθηκαν μπροστά στο φέρετρό του, που ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ και τη γαλανόλευκη. Ενώ σύντροφοί του του «Ρ» και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εναλλάσσονταν στην τιμητική φρουρά. Και ήταν βροντερό το χειροκρότημά τους, όταν το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία για να πάρει το δρόμο για το τελευταίο ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ενώ, την ίδια στιγμή, τον συνόδευαν τα συνθήματα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις φυλακές, ούτε στις εξορίες, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Τιμημένο ΚΚΕ - τιμημένο ΚΚΕ».

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η ταφή του στα Μιχαλιτσάτα Ληξουρίου της Κεφαλονιάς, τόπο της καταγωγής του.

Ο Νίκος Καραντηνός έφυγε με τη φυσική του παρουσία από κοντά μας. Ομως μένει το πλούσιο αγωνιστικό του έργο, τα γραπτά του κομμουνιστή δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», που θα συνοδεύουν όλους εμάς που μείναμε πίσω για να σηκώσουμε το βαρύ φορτίο που μας άφησε. Φορτίο γεμάτο ιδανικά, γεμάτο αγάπη, γεμάτο ανθρωπιά. Εφυγε ένας κομμουνιστής δημοσιογράφος και η δημοσιογραφία, τώρα, είναι πιο φτωχή. Ομως οι παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο σύντροφος Νίκος, για εκείνη τη δημοσιογραφία που θα γράφει τα βάσανα της φτωχολογιάς, τους αγώνες της εργατιάς, που θα στέκεται μπροστάρης απέναντι σε κάθε αδικία του εκμεταλλευτικού συστήματος θα συντροφεύουν όλους τους ανθρώπους που δε συμβιβάζονται. Από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και τη νέα γενιά που ακουμπάμε στις παρακαταθήκες του.

Τον τελευταίο αποχαιρετισμό έδωσαν, με τις σύντομες ομιλίες τους, εκ μέρους του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και διευθυντής του «Ρ», που αναφέρθηκε στην πλούσια ζωή και δράση του Νίκου Καραντηνού στην Εθνική Αντίσταση και μέσα από τον αντιστασιακό Τύπο και μετά τη μεταπολίτευση με τα γραπτά του στο «Ριζοσπάστη», την αγαπημένη του εφημερίδα, την εφημερίδα του ΚΚΕ, όπου έμεινε πιστός έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου της ΠΕΑΕΑ Χρήστου Τσιντζιλώνη, που μίλησε εκ μέρους όλων των αντιστασιακών οργανώσεων, έδωσαν το στίγμα: «Παίρνοντας λίγα από τα ζεστά και όμορφα λόγια σου, σύντροφε, αγωνιστή και δάσκαλε, θέλουμε να σου πούμε: "Θα μείνεις μέσα στις καρδιές μας για πάντα σαν ένας παντοτινός νεολαίος ΕΠΟΝίτης"», τόνισε.

Με τη φράση «καλό κατευόδιο, δάσκαλε», έκλεισε ο Πάνος Σόμπολος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τη σύντομη ομιλία του. «Ο Νίκος - σημείωσε - διάβηκε κρυστάλλινος, άσπιλος, από όλες τις κακοτοπιές. Είχε μόνιμα στους στόχους του την υπεράσπιση των νέων συναδέλφων μας».

Στο τέλος διαβάστηκε αποχαιρετιστήριο μήνυμα του αντιπροέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, Κώστα Νίτσου. Δυο λόγια μεστά για την προσφορά του Νίκου Καραντηνού απηύθυνε και ο Παναγιώτης Λυκούδης, πρόεδρος του συλλόγου «Εύγερος» Κεφαλονιάς.

Τον αποχαιρέτησαν

Εκτός από τον αγαπημένο του γιο Χάρη Καραντηνό και τους οικείους του, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, οι συνάδελφοί του στο «Ριζοσπάστη», ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ, ΠΟΕΣΥ, οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), Αννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή», ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργής. Ενώ στεφάνια, εκτός των άλλων, κατέθεσαν: Η ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο «Ριζοσπάστης», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και άλλες δημοσιογραφικές οργανώσεις, η «Σύγχρονη Εποχή», ο δήμαρχος Πλατυκάμπου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ