Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετ' εμποδίων η εκεχειρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο ισραηλινός στρατός κράτησε κλειστά τα μεθοριακά εμπορικά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας, Κάρνι, Ναχάλ Οζ και Σούφα, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ. Αλλες δύο χτες έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβιάζει την εκεχειρία που συμπληρώνει μόλις οκτώ ημέρες ζωής.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ έσπευσε να «υπενθυμίσει» στο Ισραήλ ότι παραβίαση της εκεχειρίας είναι και οι πυροβολισμοί κατά Παλαιστινίων που πλησιάζουν τη διαχωριστική γραμμή με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί δύο αγρότες. Ο ισραηλινός στρατός ανταπαντά ότι βάλλει κατά «υπόπτων για τοποθέτηση βομβών και εκτόξευση ρουκετών».

Οπως και να έχει, πάντως, οι ηγεσίες των δύο πλευρών επαναλάμβαναν χτες ότι θα παραμείνουν προσηλωμένες στην εκεχειρία. Ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, απηύθυνε έκκληση στις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να σεβαστούν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός «για το καλό των πολιτών».

Από την άλλη, παρά τη μη λειτουργία των εμπορικών τερματικών σταθμών, δόθηκε άδεια να εισαχθούν καύσιμα στη Γάζα από το Ναχάλ Οζ, προκειμένου να λειτουργήσει ο κεντρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, στο Κάιρο άρχισε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών, υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, για τα επόμενα βήματα της εκεχειρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ