Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αθλιες οι συνθήκες εργασίας και διαμονής τους

Τεράστιες «ουρές» στον ΟΑΕΔ για την άδεια παραμονής
Τεράστιες «ουρές» στον ΟΑΕΔ για την άδεια παραμονής

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σαν σύγχρονοι σκλάβοι, μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, ζουν και δουλεύουν εκατοντάδες μετανάστες στη χώρα μας.

Οι εργάτες μετανάστες είναι τα θύματα της πιο επαίσχυντης εκμετάλλευσης σε εργοστάσια και βιοτεχνίες, που στεγάζονται κυριολεκτικά σε λαγούμια και υπόγεια, χωρίς τα ελάχιστα μέτρα ασφάλειας, χωρίς δυνατότητα διαφυγής σε τυχόν κίνδυνο πυρκαγιάς ή σεισμού, χωρίς φυσικό φωτισμό και αέρα. Βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων, αν και εμφανίζονται να έχουν την επίσημη άδεια του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν πληρούν τους στοιχειώδεις όρους ασφάλειας και υγιεινής. Φυσικά, είναι ανύπαρκτος κάθε έλεγχος των Επιθεωρήσεων Εργασίας αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι συστηματοποιημένος και προληπτικός, αλλά εμφανίζεται σποραδικά και μόνο έπειτα από καταγγελία.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δένεται και με τη λειψή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Κάθε μέρα αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια, οι τόποι δουλειάς, γίνονται ο τόπος εκβιασμού των μεταναστών, οι οποίοι αναγκάζονται να υπομένουν την άγρια εκμετάλλευση κάτω από την απειλή της απέλασης και των χαρτιών νομιμοποίησης που δύσκολα παίρνουν.

Η αθλιότητα της ζωής των μεταναστών συνεχίζεται στους τόπους διαβίωσης. Το μεροκάματο των 2 ευρώ την ώρα και το καθεστώς παρανομίας τούς οδηγούν να ζουν και να κοιμούνται σε υπόγειους χώρους, με βάρδιες, να στοιβάζονται ανά 20-30 άτομα σε χώρους που δεν πληρούν κανένα μέτρο της δημόσιας και ατομικής υγιεινής, να γίνονται και εδώ αντικείμενα άγριας εκμετάλλευσης.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην περιοχή Δουργούτι του Ν. Κόσμου, στην οποία μένουν επίσης κατά κύριο λόγο μετανάστες.

Ολα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας μετατρέποντας τους μετανάστες σε φθηνή εργατική δύναμη, σε ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

-- Για ποιο λόγο δίνονται άδειες λειτουργίας σε επιχειρήσεις που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας;

-- Θα παρθούν μέτρα ελέγχου στους χώρους δουλειάς ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους οικονομικούς μετανάστες, πλήρης και σταθερή εργασία με μισθό, ασφάλιση και όλα τα εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας;

-- Θα προβεί η κυβέρνηση σε μέτρα για την πρόσβαση των μεταναστών στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας; Θα καταργηθούν οι αντιδραστικές εγκύκλιοι που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία των μεταναστών στα νοσοκομεία;

-- Θα προχωρήσει στη διενέργεια ιατρικών ελέγχων στους τόπους διαμονής τους; Στη δημιουργία δημόσιων οργανωμένων ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών με υπηρεσίες για την αντιμετώπιση όλων των πρώτων αναγκών;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες κρούσματα σε καταυλισμό μεταναστών εργατών γης (2020-09-29 00:00:00.0)
Καταγγελία με αφορμή το θάνατο μετανάστη εργάτη (2017-12-20 00:00:00.0)
Καταδικάζουν τις ρατσιστικές κραυγές μίσους (2016-09-22 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης (2009-08-18 00:00:00.0)
Ανυποχώρητα για το δίκιο των μεταναστών (2009-04-29 00:00:00.0)
Ακόμα και μισό μεροκάματο... (2008-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ