Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν πρόκειται να εξαρτηθούμε από κανέναν, ούτε από επιχειρηματίες ούτε από το κράτος

Η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στη Βουλή, για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα του εν εξελίξει σκανδάλου της «Ζήμενς» απασχόλησε τη χτεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και σε αυτό αναφέρθηκε αρχίζοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, 90 χρόνια τώρα, ανεξάρτητα κάθε φορά από τις στρατηγικές, τις τακτικές και τις θέσεις του, ένα πράγμα διακήρυσσε ανοιχτά και απερίφραστα. Οτι είμαστε εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και ότι για εμάς οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι καπιταλιστές, όχι σαν φυσικά πρόσωπα αλλά με την ιδιότητά τους, είναι αντίπαλοι και εχθροί μας. Παλεύουμε για μια κοινωνία που θα τους καταργήσει, γιατί πιστεύουμε ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές αλλά οι καπιταλιστές δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εργαζόμενους.

Αυτό για εμάς είναι το βασικό και αυτό δείχνει ότι το ΚΚΕ από τη φύση του δε θέλει, δεν επιδιώκει, δεν ανέχεται καμία συναλλαγή με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τους καπιταλιστές και αυτό ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πολλά χρόνια το ΚΚΕ ήταν παράνομο, εκτελέστηκαν κομμουνιστές και στάλθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες. Ολα τα άλλα ήταν λεπτομέρειες, αφού στην ουσία έλεγαν αυτό το πράγμα, ότι είμαστε εναντίον του συστήματος και παλεύουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις - αυτό βέβαια είναι λαϊκή επιλογή - να ανατραπεί».

«Με αυτήν την έννοια, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τόσο ξώπετση τοποθέτηση στα ζητήματα του πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς. Εμείς αναπόφευκτα στρέφουμε την προσοχή μας στο έδαφος της διαφθοράς, στη νόμιμη και την παράνομη διαφθορά, γιατί υπάρχει και νομιμοποιημένη διαφθορά. Και αυτό που είναι φανερό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις για το ποια θα καταλάβει τα περισσότερα μερίδια της αγοράς εναντίον της άλλης και, σε αυτό το έδαφος, βρίσκουν ανθρώπους που τους εξαγοράζουν, βεβαίως, και επειδή δέχονται να πάρουν "μαύρο χρήμα", προκειμένου να συμβάλλουν, αν είναι σε θέσεις εξουσίας ή αν μπορούν να επηρεάσουν κόμματα εξουσίας, στο κλείσιμο κρατικών συμβολαίων. Στο όνομα βέβαια του ότι είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος δεν είμαστε αδιάφοροι γι' αυτά τα φαινόμενα γιατί, αν δεν αντιδράσουμε και σε αυτά τα φαινόμενα, είτε είναι λιγότερο είτε περισσότερο προσωπικά και εκτεταμένα, όπου και εάν είναι, αν δεν αντιδράσουμε, θα βάλουμε νερό στο κρασί και εμείς και, αν θέλετε, θα συμβάλουμε σε μια εξάπλωση της διαφθοράς».

Δεν έχουμε πρόβλημα με την εξεταστική

Με βάση τα όσα ανέπτυξε παραπάνω η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει εξεταστική επιτροπή πριν τελειώσει η Δικαιοσύνη. Μην ωραιοποιείτε τη Δικαιοσύνη, μην την εξιδανικεύετε διότι στο κάτω κάτω έχει αποδειχθεί ότι η αλήθεια δεν περνάει μέσα από τη Δικαιοσύνη. Είτε μένει απέξω και οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είτε υπάρχουν δικαστές οι οποίοι λειτουργούν αλλιώς και καταλαβαίνετε, σβήνουν τα στοιχεία.

Θα περάσει από τη Βουλή; (σ.σ. η αλήθεια) Ως εκεί που μπορεί να πάει. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Και πέντε πράγματα να βγουν, ωφέλημα είναι. Εχουμε την υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες προτάσεις και αυτό βεβαίως θα το κάνουμε και δεν πρέπει να τελειώσει η δικαστική διαδικασία. Δε νομίζω ότι η μία δυσκολεύει την άλλη.

Αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε σε ποιο έδαφος γίνονται αυτά. Και υπάρχουν και πολλά άλλα με τη "Ζήμενς". Εδώ είχαμε καταθέσει τη διαφωνία μας στη Διακομματική Επιτροπή για το γεγονός ότι από τη Διακομματική Επιτροπή Προμηθειών, επί ΠΑΣΟΚ, πάρθηκε αυτό το διακαναλικό σύστημα παρακολούθησης και πήγε χωρίς διαγωνισμό και σε άλλα χέρια, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα σταθώ στο εξής ζήτημα: Τι απαντάμε εμείς σε αυτό το σύστημα του ανταγωνισμού, ο οποίος ανταγωνισμός γίνεται και με πόλεμο και με βρώμικες μεθόδους. Οι πόλεμοι γιατί γίνονται; Για τα μερίδια της αγοράς. Τι απαντάμε λοιπόν εμείς; Να ελέγξουμε τα κόμματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Δηλαδή, σε αυτήν την κατάσταση, που είναι διεθνής, που αφορά το καπιταλιστικό σύστημα, η χρηματοδότηση των κομμάτων είναι φύλλο συκής. Και να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Γιατί δηλαδή η χρηματοδότηση όλων των κομμάτων από το κράτος δε συνιστά μια μορφή εξάρτησης; Οταν βεβαίως δεν υπάρχουν πολιτικοί όροι, δε συνιστά εξάρτηση, όμως πού ξέρουμε εμείς ότι αύριο δε θα υπάρξουν προϋποθέσεις να μπουν και πολιτικοί όροι για τη χρηματοδότηση; Η ΕΕ βάζει όρους για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Εδώ, από αυτό το βήμα το δηλώνουμε καθαρά: Αν μπουν τέτοιοι όροι αύριο, μεθαύριο - δεν μπορώ να βάλω υπογραφή ότι δε θα μπουν - εμείς θα χαρίσουμε την κρατική χρηματοδότηση και θα αναζητήσουμε χρήματα από παντού. Και μη μας πείτε τίποτα μετά.

Δεν πρόκειται να εξαρτηθούμε από κανέναν, ούτε από επιχειρηματίες ούτε από το κράτος, χώρια που η χρηματοδότηση είναι άνιση γιατί είτε είσαι μικρό κόμμα είτε μεγάλο τα ίδια έξοδα έχεις. Γραφεία πρέπει να έχεις παντού, περιοδείες πρέπει να κάνεις παντού. Τι σημαίνει ότι είναι συνάρτηση του αριθμού των βουλευτών; Δεν καταλαβαίνω.

Και μετά, μόνο η χρηματοδότηση είναι; Οι σχέσεις των κομμάτων με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης; Και εδώ δε θέλω να υπονοήσω υπόγειες διαδρομές. Είναι φυσιολογικό οι επιχειρηματίες να ανήκουν σε κάποιο κόμμα. Εγινε δημοσκόπηση και φάνηκε πολύ καθαρά ότι το τάδε τηλεοπτικό κανάλι το παρακολουθούν κυρίως οι του ΠΑΣΟΚ, το άλλο το παρακολουθούν κυρίως της ΝΔ, κλπ. Ο κόσμος αυθόρμητα απάντησε γιατί καταλαβαίνει. Ολοι ξέρουμε ότι άμα θέλουμε να ακούσουμε την άποψη που είναι, για παράδειγμα, πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ πάμε σε αυτό το κανάλι.

Το ίδιο ισχύει και για τις εφημερίδες και δε μιλάμε για εφημερίδες, όπως ο "Ριζοσπάστης", που το γράφουμε φαρδιά - πλατιά πως είναι "όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ". Είναι η μόνη εφημερίδα που λέει τις θέσεις του ΚΚΕ είτε αρέσουν σε κάποιον είτε όχι. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά που λέγονται ότι με τον έλεγχο των κομμάτων λύνονται (σ.σ. τα προβλήματα)».

Πρακτικές λύσεις

Αναπτύσσοντας μια σειρά από προτάσεις που αποτελούν πρακτικές λύσεις για το θέμα η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Βάλτε λίστα για να τελειώσει αυτή η ιστορία που λέτε ότι ισχύει για τα άλλα κόμματα. Ο βουλευτής τι να κάνει; Πρέπει να βρει λεφτά για το "σταυρό" και άρα πέφτει στην παγίδα των επιχειρηματιών.

Κόψτε τη βουλευτική σύνταξη. Γιατί να υπάρχει βουλευτική σύνταξη;

Δώστε σωστές υποδομές στις κοινοβουλευτικές ομάδες σε είδος, όχι σε χρήμα.

Σταματήστε την ιδιαίτερη μεταχείριση - προχτές το αποφασίσατε - των υπαλλήλων των κοινοβουλευτικών ομάδων να γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που συνιστά ανισότητα σε βάρος των άλλων δημόσιων υπαλλήλων. Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα, μικρά - μεγάλα. Μιλάμε για υποδομή που χρειάζονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αφού για να γίνει μια δουλειά χρειάζεται υποδομή υλικοτεχνική, η οποία θα είναι δανεική, όπως είναι σε ορισμένα άλλα πράγματα.

Εν πάση περιπτώσει εμείς ξεκαθαρίζουμε, ως προς αυτό που ακούγεται ότι η κρατική επιχορήγηση είναι η λύση, πως θα γίνει όργανο εκβιασμού και η κρατική επιχορήγηση. Και το ξαναλέω, εμείς δεν το δεχόμαστε! Τέλος. Δεν το δεχόμαστε. Προτιμούμε να μην έχουμε να εκδώσουμε κανένα υλικό από το να μας δίνεται με όρους. Γιατί αυτά γίνονται σε άλλες χώρες απέναντι στα κομμουνιστικά κόμματα, όπου τους λένε "άλλαξε το καταστατικό σου που προβλέπει την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος". Εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε για να πάρουμε την κρατική επιχορήγηση. Τα άλλα κόμματα, που δεν έχουν τέτοιους στόχους, οπωσδήποτε θα είναι πιο εύκολα.

Με την ευκαιρία, επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις απαγωγές των Πακιστανών, θα παρακαλέσω το εξής: Γίνεται η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και απ' ό,τι άκουσα θα έρθει εδώ κάποια αντιπροσωπεία από το Πακιστάν, δεν ξέρω αν έρθει και ο σύζυγος της Μπούτο, ο οποίος είναι κυβερνητικός.

Καλό είναι, επειδή μιλάμε εδώ για απαγωγές, να πιεστεί με πολιτικά μέσα η κυβέρνηση του Πακιστάν να επαναφέρει στη θέση τους απολυμένους από τον Μουσάραφ δικαστές, τους οποίους απέλυσε γιατί έκαναν έρευνα για χιλιάδες εξαφανισμένους - προφανώς εχθρούς του - Πακιστανούς. Τώρα, με την καινούρια κυβέρνηση, που είναι δημοκρατική, δεν τους επαναφέρει, με το αιτιολογικό ότι είναι κάτω από αμερικανική πίεση. Δεν ξέρω αν χρειάστηκαν θύματα και τέτοιες εκλογές για να απαντά η νέα κυβέρνηση ότι, ξέρετε, είμαι υπό αμερικανική πίεση. Τουλάχιστον η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν μπορεί να το κάνει αυτό;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ