Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Στενό πρεσάρισμα από τους Αμερικανούς

Μαζί με τον Μάθιου Νίμιτς «συμπτωματικά» χτες στα Σκόπια και η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών

Με «ενισχύσεις» από την αμερικανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στην περιοχή ο Μάθιου Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ συναντήθηκε χτες με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Μεγαλύτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον είχαν οι επαφές της Αμερικανίδας βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και με τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Ντι Κάρλο, σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, ανέφερε ότι για τη χώρα προέχουν δύο ζητήματα, ο άμεσος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτή να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ευρωατλαντική της πορεία και την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, καθώς και το «κλείσιμο» της εκκρεμότητας της ονομασίας για να καταστεί δυνατή το συντομότερο δυνατό η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι στη συνάντηση του Γκρούεφσκι με την Ντι Κάρλο εξετάστηκαν κυρίως η εσωτερική πολιτική κατάσταση αναφορικά με τις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-ΠΓΔΜ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικές».

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Τσερβένκοφσκι αναφέρεται ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε απογοήτευση από την έκβαση της Συνόδου στο Βουκουρέστι και επανέλαβε τη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην ΠΓΔΜ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό, κατά την ίδια, το αξίζει η χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ