Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Το έδαφος του Αρη είναι αλκαλικό και περιέχει στοιχεία που απαιτούνται για να συντηρήσει ζωή, ανακοίνωσαν χτες επιστήμονες της ΝΑΣΑ με βάση στοιχεία απ' τις πρώτες αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα τα οποία περισυνέλεξε ο ρομποτικός βραχίονας του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου «Φοίνικας».

ΒΙΤΟΡΙΑ.-- Το αυτόνομο βασκικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες, με 34 ψήφους υπέρ και 33 κατά, νομοσχέδιο που προβλέπει τη διενέργεια μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στη Χώρα των Βάσκων, κάτι το οποίο η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα εμποδίσει.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι από την έρευνα που διεξάγει διαπιστώνει ότι ήταν παράνομη η διαδικασία επανεκλογής του αντιδραστικού Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ενώ αποδεικνύεται ότι εξαγόρασε την ψήφο βουλευτή για να πετύχει τροποποίηση του Συντάγματος. Ετσι, ο Ουρίμπε, στριμωγμένος από το σκάνδαλο της παραπολιτικής, πρότεινε χτες διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση και καλεί σε απομάκρυνσή του για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.

ΡΩΜΗ.-- Το ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες νομοσχέδιο που χορηγεί ασυλία στους κατόχους των τεσσάρων υψηλότερων αξιωμάτων του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και του πρωθυπουργού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ansa».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δείπνο από κοινού παρέθεσαν σε χρηματοδότες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον (έως τώρα αντίπαλος) σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν, να τονωθεί η ενότητα του κόμματος, αλλά και να καλυφθεί το χρέος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σεισμός της τάξης των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στα νησιά Ανταμάν, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κίνδυνος για τσουνάμι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Καταβολή αποζημίωσης της τάξης των 3,5 εκατομμυρίων γουάν (324.000 ευρώ) επιδίκασε δικαστήριο της Κίνας, για ένα νοσοκομείο και τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που χορηγούσαν απομιμήσεις φαρμάκων σε ασθενείς προκαλώντας το θάνατο 14 ανθρώπων. Σύμφωνα με την απόφαση, «ο κάθε ενάγων θα λάβει ποσό από 7.100 (656 ευρώ) έως 660.000 γουάν (61.000 ευρώ) ανάλογα με τις ατομικές του περιστάσεις και το βαθμό στον οποίο το φάρμακο βρέθηκε να έχει συνεισφέρει στο θάνατο ή στην ασθένειά του».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τοξικά ανακάλυψαν οι δύτες στο πλοίο «Πριγκίπισσα των Αστρων», στις Φιλιππίνες, που ναυάγησε όταν έπεσε στον κυκλώνα «Φένγκσεν» το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι έρευνες για την ανάσυρση των θυμάτων που υπολογίζονται πάνω από 800. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πάνω από 10 τόνοι τοξικών παρασιτοκτόνων βρίσκονταν στο πλοίο και τώρα απειλείται τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ