Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς «συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης»

ΧΑΝΤΙ - ΜΑΝΣΙΙΣΚ.--

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκριναν χτες την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, η αρχή της οποίας θα γίνει τη Δευτέρα, 4 Ιούλη στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, που διεξήχθη στην πόλη Χάντι - Μανσίισκ της Σιβηρίας. Η νέα συμφωνία σύμπραξης και συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να αντικαταστήσει τη συμφωνία που ισχύει από το Δεκέμβρη του 1997.

Στόχος της Ρωσίας και της ΕΕ, όπως επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη της συνόδου, «είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα χρησιμεύσει ως συνολικό πλαίσιο για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας στο μέλλον και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεών μας. Θα περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα διέπουν όλους τους τομείς της σχέσης μας».

Μετά το τέλος της συνόδου και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεταξύ άλλων, κάλεσε την ΕΕ «να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας και να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία ασφάλειας με τη Ρωσία», προωθώντας τα συμφέροντα της εξοπλιστικής βιομηχανίας της χώρας. Παράλληλα άσκησε κριτική για άλλη μια φορά στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι με τη σύνοδο αυτή θα «δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να εργαστούμε περισσότερο αποτελεσματικά μαζί στη διεθνή σκηνή, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, το Ιράν ή το Αφγανιστάν», ενώ ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και θέματα Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να συμμετάσχει στη διάσκεψη στη Μόσχα για τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συζήτησαν για ενεργειακά θέματα και έγιναν υπαινιγμοί αναφορικά με τη διένεξη Ρωσίας - Γεωργίας σε ό,τι αφορά την Αμπχαζία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ