Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Οδηγός μας η ηρωική θυσία της

Εκδήλωση τιμής και μνήμης της ηρωικής κομμουνίστριας στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, στο πλαίσιο των 90 χρόνων του ΚΚΕ

Ηλέκτρα Αποστόλου. Το όνομα σύμβολο. Η γυναίκα που αψήφησε το θάνατο, που κοίταξε στα μάτια τον κατακτητή και, άοπλη, τον νίκησε. Η κομμουνίστρια που διδάσκει μέχρι σήμερα ήθος και πίστη στο δύσκολο και τραχύ αγώνα, «για να λάμψει ο ήλιος».

Με μια πλούσια εκδήλωση χτες το απόγευμα η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Προαστίων της ΚΝΕ και το παράρτημα Ν. Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ τίμησαν στο πρόσωπό της όλες τις γυναίκες αγωνίστριες, τις «αλύγιστες του αγώνα», όπως έγραφε και το κεντρικό πανό της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 90χρονων του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ηλέκτρα» και το λόγο πήρε ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ Κώστας Πουλουπάτης, ο οποίος και σημείωσε ότι 64 χρόνια από τη μαρτυρική θυσία της Ηλέκτρας «σμίγουμε τα οράματα και τις προσδοκίες μας και δίνουμε όρκο πίστης στους χιλιάδες μάρτυρες - ήρωες του αγώνα μας ότι θα συνεχίσουμε την πορεία τους για την πραγμάτωση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν».

Από την πλευρά της ΚΝΕ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, ο οποίος σημείωσε: «Τιμούμε τα 90 χρόνια του Κόμματος, όχι όμως κάνοντας κάποιο μνημόσυνο. Προσδοκούμε μέσα από τις πρωτοβουλίες να διδαχτούμε, να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα όλης αυτής της ηρωικής πορείας, να γνωρίσουμε την ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η προσωπική ζωή της Ηλέκτρας - τόνισε - ήταν μια συνεχής απόδειξη για το πώς μια επαναστάτρια πετυχαίνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και μάλιστα τη στιγμή που θα μπορούσε να ζει μια πολύ άνετη ζωή. Εχοντας η ίδια ακράδαντη πίστη για τη νίκη, γνώση της σκληρότητας του αγώνα και των θυσιών που αυτός συνεπάγεται, έβρισκε πάντα τρόπο να ξεπερνά και τις πιο δύσκολες καταστάσεις βάζοντας πάνω απ' όλα την υπόθεση του Κόμματος. Αυτή είναι η βαθύτερη έννοια της κομματικότητας. Η Ηλέκτρα ήξερε, και με όλη της τη ζωή το απέδειξε, ότι η συνειδητή πίστη και αφοσίωση στην πάλη μέσα από το Κόμμα εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή, στις πιο διαφορετικές συνθήκες». Αλλωστε - όπως σημειώθηκε στην εκδήλωση - ο θρύλος της Ηλέκτρας ούτε απρόσιτος είναι ούτε τυχαίο φαινόμενο.

Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία διαβάστηκαν κείμενα αγωνιστριών γυναικών, από τις ηρωικές σελίδες του Δημοκρατικού Στρατού, από τα κελιά της Χούντας, αλλά και από τις γυναίκες που αγωνίζονται σήμερα για μια καλύτερη ζωή. Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Ηλέκτρα και στις άλλες κομμουνίστριες, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ, ο Ηλίας Ξυδέας γγ της ΠΕΑΕΑ, δημοτικοί σύμβουλοι από το Ν. Ηράκλειο, τη Ν. Ιωνία και τη Μεταμόρφωση, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ της περιοχής, οι Σύλλογοι Γυναικών της Ν. Ιωνίας και του Ν. Ηρακλείου, καθώς και το παράρτημα της ΕΕΔΥΕ του Ν. Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ