Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
Επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα

Ενώ η ινδική κυβέρνηση συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ...

Associated Press

Ενώ η ινδική κυβέρνηση συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ...
Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την ινδική κυβέρνηση για υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας «μη στρατιωτικής χρήσης», όπως παρουσιάζεται, μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Μια συμφωνία στην οποία αντιτίθενται έντονα και αντιδρούν με συνεχείς κινητοποιήσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό). Η έντονη αντίδραση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), με την προειδοποίηση ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υπογραφή της θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, έχει φέρει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Η τελευταία συνάντηση των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, την Τετάρτη, με τους κομμουνιστές να ορθώνουν για ακόμα μία φορά το ανάστημά τους και να αντιτίθενται στη συμφωνία, αποτρέποντας έναν «συμβιβασμό», που θα έχει συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο λαό της Ινδίας, σε περίπτωση υπογραφής, όσο και στην ινδική εξωτερική της πολιτική.

H κυβέρνηση πιέζει και επιμένει να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία θα αφορά μόνο «πολιτικούς» τομείς χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και υπόσχεται «δικλείδες ασφαλείας», που όπως ισχυρίζεται εγγυώνται ότι οι ΗΠΑ δε θα εισχωρήσουν σε βαθύτερα ζητήματα πολιτικής της χώρας, χωρίς τελικά να πείθουν κανένα. Ενώ ανήγγειλε νέα συνάντηση των ηγετών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, χωρίς να ορίζει ημερομηνία...

Η κυβέρνηση παραπληροφορεί το λαό

Το ζήτημα προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση ως μία ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα ενεργειακή επάρκεια, με χαμηλότερο κόστος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αν γίνει κάτι τέτοιο η πυρηνική εξωτερική πολιτική της Ινδίας τίθεται υπό αμερικανική κηδεμονία. Η ινδική κυβέρνηση, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, για άμεση υπογραφή, καθώς όπως τόνισαν το παιχνίδι βρίσκεται ήδη στην «παράταση», διεξάγει μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης, για να πετύχει τελικά σύσφιξη των στρατηγικών δεσμών της με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο η μερίδα του λέοντος, άνω του 50%, της πετρελαϊκής κατανάλωσης στην Ινδία, αφορά τον τομέα των μεταφορών και το υπόλοιπο ποσοστό αναφέρεται σε πετρελαιοχημικά παράγωγα και λιπάσματα. Η πυρηνική ενέργεια δε σχετίζεται με το πετρέλαιο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατό του...

Σύμφωνα με μελετητές, ακόμα και αν υπογραφόταν άμεσα η συμφωνία, χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια, για την κατασκευή και εισαγωγή αντιδραστήρων, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική, καταρρίπτοντας το μύθο των βραχυπρόθεσμων λύσεων του ενεργειακού κόστους. Το δε κόστος εγκατάστασης είναι τεράστιο, όπως ακολούθως και το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν και προτείνονται πολύ οικονομικότερες λύσεις, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ουράνιου.

Βάσει δε των πιο αισιόδοξων σεναρίων, η πυρηνική ενέργεια θα καλύψει μόνο το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και του 4% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων, ενώ η ασφαλέστερη επιλογή της Ινδίας για την οποία η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται σημαντική είναι να βασιστεί σε δική της τεχνολογία και δικές της πηγές, αν πραγματικά θέλει να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια άνευ εκβιασμών.

Επομένως, προφανώς και η προπαγάνδα της κυβέρνησης που προωθεί τη συμφωνία δεν αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το γεγονός αυτό τονίζεται σε όλες τις ανακοινώσεις και το υλικό της εκστρατείας ενημέρωσης που διεξάγουν εδώ και μήνες τα ΚΚ της χώρας, που καλούν την κυβέρνηση με ανακοινώσεις τους «να μην προχωρήσει με την υπογραφή της συμφωνίας».

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και τα άλλα κόμματα της αριστεράς, υπογραμμίζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα ινδικά συμφέροντα ή τον ινδικό λαό. Δεν είναι μια αυτοτελής συμφωνία, αλλά μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχίας που θα μετατρέψει την Ινδία σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στην Ασία. Η κυβέρνηση έχει συνάψει και άλλες συμφωνίες με τις ΗΠΑ, στους τομείς της άμυνας, της γεωργίας, της βιομηχανίας, με εξίσου αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ινδικού λαού και ήδη η εξωτερική πολιτική βρίσκεται υπό πίεση ενόψει της επικείμενης συμφωνίας.

Το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) ξεκαθαρίζει ότι όταν, σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αριστεράς, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, προσχωρώντας στο συνασπισμό, έκαναν σαφές ότι η στήριξή τους αφορά ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα και αυτό δεν αναφέρει πουθενά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, αντίθετα ως βασικό τονίζεται το σημείο που αναφέρεται στην «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική»...

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ινδίας, το ΚΚ Ινδίας καλεί το λαό να απορρίψει τη συμφωνία, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μην την υπογράψει και να εφαρμοστεί το Κοινό Ελάχιστο Πρόγραμμα.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ