Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
OΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Αντιδρούν στα περί ... πνευματικών δικαιωμάτων

Την αντίθεσή τους στην απόπειρα του ΥΠΠΟ να αποδεχτεί την «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισαν, νομοπαρασκευαστική επιτροπή (δημιούργημα του Χρ. Ζαχόπουλου), για την αναθεώρηση του νόμου 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, εξέφρασαν ομόφωνα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών δημιουργών και εκτελεστών, ηθοποιών και παραγωγών («Απόλλων» - Γρηγόρης Λαμπριανίδης, «Ερατώ» - Δήμητρα Γαλάνη, «Διόνυσος» - Μάρθα Καραγιάννη, Φίλιππος Σοφιανός, «Αυτοδιαχείριση» - Γιάννης Γλέζος, «Grammo» - Πάνος Θεοφανέλλης, «ΑΕΠΙ» - Κώστας Τριπολίτης). Παραβρέθηκε και ο Ξαβιέ Μπλαν, ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας ΑΕΡΟ ARTIS (εκπροσωπεί 27 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και 400.000 καλλιτέχνες στην Ευρώπη).

Τόνισαν ότι ο ισχύων νόμος είναι επαρκής και αποτελεσματικός και ότι κάθε απόπειρα μετατροπής του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, επιτρέποντας την ασυδοσία και εκμετάλλευση από μέρους των χρηστών ακροάματος -θεάματος. Ανέφεραν ότι παρότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές, «ο υπουργός δεν καταδέχτηκε ούτε καν να μας απαντήσει, αφήνοντάς μας στο σκοτάδι και στο έλεος αυτής της "επιτροπής"».

Ο υπουργός, ενώ αρνείται να συναντήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους Οργανισμούς, ανταποκρίνεται στα κελεύσματα του αμερικανικού παράγοντα, που χάριν των συμφερόντων των μονοπωλίων θεάματος - ακροάματος, υπαγορεύει αλλαγές που άπτονται του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας. Την περασμένη Πέμπτη ο Μ. Λιάπης μίλησε στο συνέδριο για τα πνευματικά δικαιώματα που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η Παγκόσμια Ακαδημία Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Αμερικανικού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «οι δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να συνεργαστούν στα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας»! Ομιλητής ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Οργανισμών υπογράμμισαν ότι θ΄αντισταθούν σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των πνευματικών - συγγενικών δικαιωμάτων, με ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και πλήρης απαγόρευση κάθε μουσικού ή οπτικού έργου και κάθε δημόσια εκτέλεσή του, μέχρι τη διάλυση της «ψευδεπίγραφης» νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βέβαιως το κύριο στην όλη υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι το γεγονός ότι οι κύριοι κερδισμένοι είναι το μονοπώλια του χώρου και όχι οι δημιουργοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ