Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανάσες» διεθνούς χορού στην Καλαμάτα

Χόφες Σέκτερ
Χόφες Σέκτερ
Πιστό στο καλοκαιρινό ραντεβού του, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ανοίγει και πάλι τα φτερά του. Από 18 έως 27 Ιούλη, για 14η συνεχόμενη χρονιά, θα καλωσορίσει γνωστούς χορογράφους και σχήματα που έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, αλλά και νέους δημιουργούς του πειραματικού χορού, από διάφορες χώρες και ηπείρους. Κάποιοι απ' αυτούς θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το σταθερό στίγμα του προγραμματισμού του δίνουν η ανάδειξη της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας. Φέτος, εστιάζοντας στην έρευνα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δέκα σχήματα και δημιουργούς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα δώσουν συνολικά δεκαέξι παραστάσεις. Χαρακτηριστικό του φετινού προγραμματισμού είναι ότι πολλές ομάδες επιλέγουν να συνεργαστούν με σημαντικούς χορογράφους από άλλες χώρες, ή σημαντικοί δημιουργοί επιλέγουν να συνεργαστούν με εξαιρετικούς χορευτές επίσης από διαφορετικά μέρη του κόσμου, δημιουργώντας ένα κλίμα γόνιμης συνεύρεσης. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες από τη Νότιο Αφρική, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, από την Ιαπωνία. Στον κατάλογο όμως των χωρών από τις οποίες κατάγονται κάποιοι από τους χορογράφους, θα πρέπει να προστεθεί η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ισραήλ, ενώ στον κατάλογο της χώρας καταγωγής των σχημάτων θα προστεθεί, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, η Βραζιλία.

Βία Κάτλχονγκ
Βία Κάτλχονγκ
Οπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου, «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παραμένει σταθερό στην πορεία που έχει χαράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια: να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη αποτύπωση των ποικιλόμορφων τάσεων που συνθέτουν το τοπίο του σύγχρονου χορού, φέρνοντας την ιδιαίτερη φωνή των δημιουργών σε πρώτο πλάνο. Στήνει έτσι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ανθήσει ο διάλογος κοινού - καλλιτεχνών αλλά και η επικοινωνία και η ανταλλαγή μεταξύ των δημιουργών».

Το Φεστιβάλ ανοίγει (18/7, 19/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας, 8μ.μ.) ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορι Μακόμα, ο οποίος θα παρουσιάσει το σόλο «Beautiful Me». Ενας μονόλογος για την ομορφιά που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο, με μουσική που ερμηνεύεται ζωντανά από τέσσερις εξαιρετικούς Αφρικανούς μουσικούς. Σ' αυτό το παράξενο εγχείρημα - ελεγεία έχουν συμβάλει άλλοι τρεις χορογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Ακραμ Καν.

Την ίδια μέρα (10μ.μ., Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας) ο Χόφες Σέκτερ, παρουσιάζει με την ομάδα του δύο έργα με εκρηκτική δυναμική. Κάτω από τους παλλόμενους ήχους ζωντανής μουσικής, που υπογράφεται από τον ίδιο το χορογράφο, παρουσιάζονται δύο χορογραφίες: το «Uprising», για άντρες χορευτές, όπου εναλλάσσονται η δύναμη και η εσωτερικότητα, και το «In Your Rooms», ένα τελετουργικό ταξίδι στα βάθη του ασυνείδητου.

Στις 19/7 (10μ.μ.) και 21/7 (8μ.μ.) στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας φιλοξενείται η πρωτοπόρος της πορτογαλικής σκηνής του σύγχρονου χορού Βέρα Μαντέρο. Μαζί με τους συνεργάτες της ομάδας της, παρουσιάζει μια παράσταση - έκπληξη. Μια χορογραφία του λόγου που μας ταξιδεύει στο δάσος των ανθρώπινων σκέψεων.

Σάνκαϊ Τζούκου
Σάνκαϊ Τζούκου
Ακολουθεί (20/7 και 22/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας), ο Τζόναθαν Μπάροους. Από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους, μαζί με το διακεκριμένο μουσικό Ματέο Φάργκιον ερμηνεύουν με αφοπλιστική αμεσότητα, ευαισθησία και χιούμορ, μια ανεπιτήδευτη, σχεδόν σιωπηλή συνομιλία. Συνεχίζουν (20/7, 21/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 10μ.μ.), οι γνώριμοι στο κοινό της Καλαμάτας, Νοτιοαφρικανοί Βία Κάτλχονγκ οι οποίοι συμπράττουν με τον Γάλλο Κριστιάν Ριζό και την αιχμηρή, Νοτιοαφρικανή επίσης, Ρόμπιν Ορλιν. Στο «Imbizo e Mazweni», οι δύο ξεχωριστές χορογραφίες που προτείνουν ο Ριζό και η Ορλιν, τοποθετούν σε ένα νέο πλαίσιο το υλικό της ομάδας, που βασίζεται στο χορό αντίστασης κατά του Απαρτχάιντ, «παντσουλά». Η διαμαρτυρία, η αδικία αλλά και η χαρά και η ελπίδα που φέρει αυτός ο χορός του δρόμου, ξεπερνούν τα όρια της χορογραφίας για να φτάσουν απευθείας στις καρδιές των θεατών.

Στις 23/7 στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας (10μ.μ.), το πρόγραμμα συμπληρώνει, από την ελληνική πλευρά, η ομάδα «Quasi Stellar» της Αποστολίας Παπαδαμάκη, η οποία θα παρουσιάσει την τελευταία της παραγωγή «Electric Girl». Ενα διάλογο ανάμεσα σε μια χορεύτρια και ένα διάσημο μουσικό, που φέρνουν στη σκηνή μια σχέση γεμάτη ένταση. Ακολουθούν (24/7, 25/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, 10μ.μ.) οι Βραζιλιάνοι μπρέικντανσερς Ντισίπουλος ντο Ρίτμο, που κόβουν την ανάσα στο «Geometronomics», μια δυναμική, αστειευόμενη περιήγηση στην πόλη και το χρόνο. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς βίντεο και δρώμενου επί σκηνής.

Στις 25/7, 27/7 (8μ.μ.) στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας και 26/7 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (10μ.μ.), παρουσιάζεται ένα τρίπτυχο πρότζεκτ, αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών και θεωρητικών του χορού που ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία. Συνδετικός κρίκος, ο Καταλανός Πέρε Φάουρα. Στο πρώτο μέρος ο Π. Φάουρα ξαναδουλεύει κατόπιν ανάθεσης από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με Ελληνίδες ερμηνεύτριες, το τρίο «StripteaSeS». Ο ίδιος θα χορέψει επίσης ένα βραβευμένο σόλο και μέσω του βίντεο θα προσκαλέσει το κοινό σε μια πραγματική συνάντηση με τον ερμηνευτή. Διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις πλαισιώνουν τις παραστάσεις.

Πέρε Φάουρα
Πέρε Φάουρα
Το Φεστιβάλ κλείνει (27/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 10μ.μ.), με τους διάσημους Ιάπωνες Σάνκαϊ Τζούκου, που υπό τις οδηγίες του ιδρυτή τους Ούσιο Αμαγκάτσου παρουσιάζουν την παράσταση μπούτο «Utsushi», ένα απόσταγμα από τη χορογραφική δουλειά του Αμαγκάτσου τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα σεμινάρια χορού και οι διαλέξεις, που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου και σε σπουδαστές επαγγελματικού επιπέδου. Φέτος, το 14ο Φεστιβάλ προσκαλεί τον Βάσκο εκπαιδευτικό, Ινιάκι Ασπιλάγκα, για να διδάξει και να καθοδηγήσει το σεμινάριο. Το πρόγραμμα των παραστάσεων θα διανθιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καλαμάτας.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ