Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EURO 2008
Κούραση ... αξίας πολλών δισ.

Το τέλος της φετινής διοργάνωσης του EURO, που διεξάχθηκε σε Αυστρία - Ελβετία, βρήκε τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της περιόδου που διεξάγονται οι αγώνες. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η ΟΥΕΦΑ μελετά σχέδιο η διοργάνωση να διεξάγεται Αύγουστο. Βλέπετε, ως πρώην ποδοσφαιριστής ο Πλατινί δε θα μπορούσε να μην κάνει κάποια κίνηση προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι αγνοεί τις φωνές ποδοσφαιριστών και προπονητών σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη κούραση από τα πολλά παιχνίδια.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια οι υποχρεώσεις των παικτών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τόσο με τους συλλόγους σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, όσο και με τις εθνικές τους ομάδες. Εάν σε αυτό προσθέσει κανείς και τη νέα «μόδα» που συνοδεύει τις προετοιμασίες των λεγόμενων πρωτοκλασάτων συλλόγων, οι οποίοι λόγω εμπορικών σκοπών και ελέω χορηγών αναγκάζονται σε ανούσιες αγωνιστικά περιοδείες σε ιδιαίτερα προσοδοφόρες αγορές, τότε οι περίοδοι ξεκούρασης για κάποιους ποδοσφαιριστές αποτελεί άπιαστο όνειρο. Οι τελευταίοι, παραμένοντας εντός του «χρυσού κλουβιού τους» που επιβάλλουν τα συμβόλαια τα οποία υπογράφουν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Κάποιες δηλώσεις, λιγοστές φωνές διαμαρτυρίας και εκκλήσεις προς τους αρμοδίους είναι μέχρι στιγμής οι ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου κάτι να γίνει...

Μόνο που για να γίνει κάτι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Μπορεί ο Μισέλ Πλατινί να δήλωσε ότι θα μελετηθεί η αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αγώνων, όμως και ο ίδιος ξέρει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Αλλωστε, η αρμόδια αρχή της οποίας προεδρεύει έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση. Ακολουθώντας τους νόμους της αγοράς και ταυτισμένη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών τα τελευταία χρόνια, η οποιαδήποτε ...αναβάθμιση είχε μόνο ένα στόχο: Το περισσότερο κέρδος για κάποιους.

Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε στην αύξηση των ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το Τσάμπιονς Λιγκ (με τη συμμετοχή των δεύτερων, τρίτων και τέταρτων ομάδων από τα εγχώρια πρωταθλήματα) ή το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ να μοιάζει με μαραθώνιο. Το κέρδος κάποιων από την πώληση του προϊόντος ήταν που οδήγησε τις δυο αυτές ευρωπαϊκές διοργανώσεις να ξεκινάνε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της προηγούμενης περιόδου, προκειμένου έτσι να καλυφθούν οι «νεκρές περίοδοι» που υπήρχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Η μετάθεση των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον Αύγουστο, ενδεχόμενο που ανέφερε ο Μισέλ Πλατινί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, δε θα λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα, το μόνο που θα κάνει είναι να αλλάξει το στάτους κβο που υπάρχει σήμερα στην εκμετάλλευση. Για παράδειγμα, μια πιθανή μετάθεση της έναρξης των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ από το καλοκαίρι στο Σεπτέμβρη αφ' ενός μεν θα παρατείνει και τη λήξη της διοργάνωσης αφ' ετέρου θα ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες προετοιμασίες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, άρα και καλύτερη εκμετάλλευση από τους χορηγούς (με περισσότερα φιλικά, εκδηλώσεις, κτλ.).

Γι' αυτούς που κινούν τα νήματα στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο κανείς από τους ποδοσφαιριστές όπου επάνω τους έχουν επενδυθεί εκατομμύρια δε δικαιούται να είναι κουρασμένος... Η κόπωση πρέπει να νικηθεί και τρόποι υπάρχουν πολλοί. Η χρήση αναβολικών, που συνεχώς αυξάνεται στο χώρο του ποδοσφαίρου, δείχνει ποιες είναι οι λύσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ