Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέα χαράτσια και ... πρόστιμα

Με πρόσθετα χαράτσια απειλείται η τσέπη των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση προκρίνει τη «λύση» των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τόσο στο σχεδιασμό και την κατασκευή όσο και στη λειτουργία υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ίδια ώρα τσουχτερά πρόστιμα αναμένεται να επιβάλει η ΕΕ από τις αρχές του νέου χρόνου για όσες ανεξέλεγκτες χωματερές θα λειτουργούν στη χώρα, καθώς στις 31 Δεκέμβρη 2008 λήγει η προθεσμία για το κλείσιμό τους. Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί», είπε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, προσπερνώντας τις ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων (αποτελούνται από εκπροσώπους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), που δεν υλοποίησαν έναν εθνικό σχεδιασμό στη διαχείριση των σκουπιδιών, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο Θ. Νάκος όσο και ο Γ. Παπαθανασίου προέτρεψαν τους δήμους να αξιοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης, άφησε να εννοηθεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αναδεικνύεται σε «καίριο τομέα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας».

Η Διυπουργική Επιτροπή υπολογίζει ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές θα περιοριστούν στις 492 μέχρι τα τέλη του 2008, παρόλο που οι διαδικασίες αποκατάστασης επιτρέπουν την αμφισβήτηση των εν λόγω ισχυρισμών. Τα δε πρόστιμα που αντιμετωπίζει η χώρα από την ΕΕ ανέρχονται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ανεξέλεγκτη χωματερή. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τις ίδιες τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για διατήρηση 492 ανεξέλεγκτων χωματερών, το πρόστιμο θα ανέλθει σε 16.728.000 ευρώ την ημέρα!

Μάλιστα, ο Θ. Νάκος κατέδειξε ως υπόλογους για τα πρόστιμα τους δήμους και είπε ότι θα κληθούν οι ίδιοι να τα πληρώσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ