Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αμεση προώθηση περικοπών και επιβολή χαρατσιών

Το υπουργείο Υγείας αποσπά απ' το προσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα «βασικά εργαλεία» των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων και της κάρτας υγείας για να τα θεσμοθετήσει με άλλο νομοσχέδιο

Μπορεί να μετατίθεται για αργότερα η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Βουλή, ωστόσο η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη για την προώθηση των «βασικών εργαλείων» με σκοπό τις περικοπές των παροχών και την επιβολή άγριων χαρατσιών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που περιέχονται και στα τρία προσχέδια για την ΠΦΥ τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας: Θα προχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων και της κάρτας υγείας, με ένα απ' τα τρία νομοσχέδια που ενέκρινε (24.6.2008) η Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ στην ίδια κατεύθυνση έχουν συστρατευτεί το ΙΚΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», η θεσμοθέτηση των παραπάνω ρυθμίσεων θα γίνει με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει διοικητικές αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), που θα κατατεθεί πρώτο στη Βουλή (τα δύο άλλα νομοσχέδια που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή είναι για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στους ανηλίκους και τη δημιουργία μεταμοσχευτικού κέντρου).

Τη μετάθεση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ για το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε δημόσια ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη (18.6.2008). Ωστόσο, η κυβέρνηση επείγεται για το «νοικοκύρεμα των οικονομικών της Υγείας» - δηλαδή για άμεσες περικοπές - και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο προωθεί άμεσα δυο «βασικά εργαλεία» - όπως τα αποκάλεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - για την εφαρμογή της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στο χώρο της ΠΦΥ.

Στα πρωτόκολλα καταχωρούνται οι ιατρικές πράξεις και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που καλύπτονται απ' το Γενικό Σύστημα ΠΦΥ (ΓΣΠΦΥ), στο οποίο εντάσσονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών. Επίσης, προσδιορίζονται οι αμοιβές ιατρικών πράξεων και φαρμάκων, που είναι ενιαίες για όλους τους ενταγμένους στο ΓΣΠΦΥ ασφαλιστικούς οργανισμούς και ισχύουν ενιαία για κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Ακόμα καταχωρούνται οι ιατρικές πράξεις πρόληψης, οι διαγνωστικές εξετάσεις και τα αναγκαία φάρμακα κατά κατηγορία πληθυσμού, ηλικία, φύλο, ειδικές συνθήκες, ως και η χρονική περίοδος επανάληψής τους, οι οποίες ενεργούνται υποχρεωτικά με φροντίδα του προσωπικού γιατρού.

Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας.

Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών.

Ετσι, ο ασθενής αντιμετωπίζεται με βάση τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του γιατρού.

«Εξυπνες» περικοπές

Σε κάθε ασφαλισμένο και προστατευόμενο μέλος των ασφαλιστικών οργανισμών χορηγείται ηλεκτρονική - η «έξυπνη» όπως αποκαλείται - κάρτα υγείας ετήσιας δαπάνης, η οποία προεγκρίνεται και πιστώνεται, στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους, από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό οργανισμό.

Τα πρωτόκολλα θα καθορίζουν και τη χρηματική αξία της ηλεκτρονικής κάρτας, ενώ οι ασθενείς θα εξαναγκάζονται να αγοράσουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Το πιστωτικό όριο για κάθε ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη ορίζεται για κάθε μια από τις κατηγορίες ιατρικών επισκέψεων, διαγνωστικών εξετάσεων και αγοράς φαρμάκων, με αποφάσεις του ασφαλιστικού οργανισμού, με τις οποίες καθορίζεται επίσης το ποσοστό κάλυψης της κάθε δαπάνης από αυτόν και η τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου. Το πιστωτικό όριο καλύπτει υποχρεωτικά το σύνολο των περιλαμβανομένων στα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων, χωρίς εξαιρέσεις.

Εξοργιστικά είναι τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται το πιστωτικό όριο, καθώς προβλέπονται τα εξής: Οι γενικές ατομικές παράμετροι του ασφαλισμένου (ηλικία, φύλο, μόνιμες αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και ειδικές ανάγκες), η πολιτική που εφαρμόζει κάθε ασφαλιστικός οργανισμός, αναφορικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες ΠΦΥ, και η ιστορική μέση δαπάνη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού, που περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων. Κριτήριο επίσης είναι η οικονομική κατάσταση των Ταμείων, η οποία χειροτερεύει λόγω της ληστείας που υφίστανται από το κράτος και την εργοδοσία. Πρόκειται για μεγάλη αντιλαϊκή πρόκληση, αφού εκτός από τα παραπάνω επικίνδυνα κριτήρια, το όριο των εξόδων θα καθορίζεται από το αν ένας εργαζόμενος είναι, ή δεν είναι φιλάσθενος!!! Αν το πλαφόν αυτό εξαντληθεί πριν τη λήξη του χρόνου, το ποσόν θα εξετάζεται αν μπορεί να αυξηθεί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα έξοδα θα τα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Στο τέλος κάθε χρόνου μηδενίζεται τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο της ηλεκτρονικής κάρτας και αναπροσαρμόζεται το πιστωτικό όριο.

Αντιλαϊκή συστοίχιση

Η ηλεκτρονική - πιστωτική κάρτα νομιμοποιεί, διατηρεί και επαυξάνει τη διαφοροποίηση και ανισότητα στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αφού το κάθε Ταμείο θα έχει τα δικά του κριτήρια, τουλάχιστον αρχικά, γιατί η προοπτική είναι όλες οι παροχές ενιαία να πάνε προς τα κάτω.

Μέσα από την κάρτα επιδιώκεται να ενισχυθεί η λογική της λεγόμενης ατομικής ευθύνης του εργαζόμενου, αφού θα υποχρεώνεται ο ίδιος να διαχειρίζεται «σωστά» το περιορισμένο πιστωτικό όριο της κάρτας του, ανεξάρτητα από τις πραγματικές του ανάγκες.

Την πιλοτική εφαρμογή της «έξυπνης» κάρτας Υγείας στους Νομούς της Σάμου και της Λευκάδας περιέλαβε το ΙΚΑ στο «πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 2008-2013». Τα τοπικά Εργατικά Κέντρα έχουν δηλώσει ότι θα αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο, στην πράξη, αυτή την επιλογή.

Η κάρτα υγείας θα είναι και το μέσο πρόσβασης στα επτά Δημοτικά Ιατρεία, που αναβαθμίζονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ). Μέχρι το τέλος του 2008 θα λειτουργήσει το πρώτο ΚΥΑΤ στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα στα Πατήσια και για το λόγο αυτό έχει επιχορηγηθεί ο Δήμος Αθηναίων με 5 εκατ. ευρώ, απ' τα 10 εκατ. ευρώ συνολικά που προβλέπει σχετική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας. Ηδη έχουν προσληφθεί 40 άτομα, κυρίως γενικοί ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, τα οποία δουλεύουν στα Δημοτικά Ιατρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ