Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια επαφών των δύο κοινοτήτων
  • Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το κοινό ανακοινωθέν
  • Σήμερα η ενημέρωση από τον Δ. Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο

Από τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ χτες

Associated Press

Από τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ χτες
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε νέα συνάντηση για τις 25 Ιούλη συμφώνησαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να γίνει η τελική αξιολόγηση του έργου των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας.

Στην κοινή δήλωση που αναγνώστηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν, υπογραμμίστηκε ότι «οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μέσα σε θετική ατμόσφαιρα και πνεύμα συνεργασίας. Προέβησαν σε μια πρώτη ανασκόπηση των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Συζήτησαν τα θέματα της μίας και μόνης κυριαρχίας και ιθαγένειας, για τα οποία έχουν συμφωνήσει ως θέμα αρχής. Συμφώνησαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Το κοινό ανακοινωθέν καταλήγοντας σημειώνει τη συμφωνία συνάντησης των δύο ηγετών «την 25η Ιουλίου για να προβούν σε τελική ανασκόπηση των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών».

Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του και ανέφερε ότι λεπτομερής ενημέρωση θα κάνει σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώπιον των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν. Ο Τ. Ζεριχούν εκ μέρους του ΟΗΕ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε συνολικές διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το κόμμα χαιρετίζει το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, καθώς «συμπληρώνει κατά τρόπο σωστό και ολοκληρωμένο το πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος», προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει είναι «να γεφυρωθεί το χάσμα στις προσεγγίσεις των δυο κοινοτήτων σε ό,τι αφορά τις θέσεις που διατυπώνονται στις βασικές πτυχές του Κυπριακού».

  • Οξύτατο είναι το πρόβλημα λειψυδρίας στην Κύπρο, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρας κατέπλευσε στη Λεμεσό το πρώτο δεξαμενόπλοιο της «Ocean Tankers», μεταφέροντας 50.000 κυβικά μέτρα νερού από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την ΕΥΔΑΠ, σχετικά με την αγορά οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού για να αντιμετωπιστεί μερικώς το ζήτημα, με τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα να διαρκεί μέχρι και το Δεκέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ