Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Κερδισμένοι μόνον οι μεγάλοι

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι μικροί ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και οι εργατικές οικογένειες, υφίστανται, ο καθένας από την πλευρά του και με διαφορετικό τρόπο, τις αρνητικές συνέπειες δύο παραγόντων: Της εξάρτησης της τουριστικής αγοράς από τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών (τουρ οπερέιτορς) και της δράσης των μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων. Πρόκειται για παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές και τις πληρότητες, τα κέρδη ή τις ζημιές των μικρών καταλυμάτων, το κόστος παραθερισμού για την εργατική οικογένεια.

Τα ξένα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν τη δυνατότητα να προκρίνουν κάποιες περιοχές έναντι άλλων και να εξασφαλίζουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τους πελάτες τους. Η πίεση αυτή μεταφράζεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αύξηση τιμών για τους αυτόνομους τουρίστες που έρχονται σε απευθείας επαφή με τα τουριστικά καταλύματα, ενώ κερδισμένες από αυτήν την υπόθεση είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες.

Οι τρεις μεγάλοι ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ ελέγχουν περίπου το 70% της τουριστικής κίνησης σε όλη την Ευρώπη. Η TUI είναι η μεγαλύτερη εταιρεία. Οι πελάτες της προτιμούν κατά σειρά τις: Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία. Το 2005 περίπου 2,5 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα μέσω αυτής. Αντιστοιχούν στο 30% των αφίξεων από 12 χώρες που αποτελούν παραδοσιακές πηγές τουριστών για τη χώρα μας ή το 19% όλων των Ευρωπαίων ή το 16% του συνόλου των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα! Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, του «Thomas Cook», το 2005 το 8,4% της ταξιδιωτικής δαπάνης των πελατών του κατέληξε στην Ελλάδα.

Το 2006 ήρθαν στην Ελλάδα 17,3 εκατ. αλλοδαποί τουρίστες. Σε όλα τα καταλύματα πραγματοποιήθηκαν 57,8 εκατ. διανυκτερεύσεις (το 75% από αλλοδαπούς). Οι τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 11,36 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ