Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική και συγγραφική μαρτυρία αγώνων

Αποψη στρατοπέδου στη Γυάρο
Αποψη στρατοπέδου στη Γυάρο
Εκθεση έργων και βιβλίων του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, εικαστικού και συγγραφέα Γιώργου Φαρσακίδη, εγκαινιάζεται στις 5/7 (8.30 μ.μ.) στην Πινακοθήκη Μάργαρη στην Αμφιλοχία. «Η πορεία μιας ζωής μέσα απ' τους αγώνες», τιτλοφορείται η έκθεση, που διοργανώνει το Παράρτημα Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μάχη του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς, το 1944. Τη βραδιά των εγκαινίων, παρουσία του δημιουργού, για το πολύπλευρο έργο του θα μιλήσει η ζωγράφος - χαράκτρια και βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά.

Η ζωή και η τέχνη του σεμνού κομμουνιστή δημιουργού Γιώργου Φαρσακίδη, ταυτίζονται με τους αγώνες του λαού. Τα εικαστικά έργα του, γεμάτα δύναμη και εκφραστικότητα, αποτελούν «κομμάτια» από ηρωικές αγωνιστικές σελίδες της ιστορίας του λαού μας. Ενα μεγάλο μέρος τους έγινε στη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του Γ. Φαρσακίδη, στη Μακρόνησο, τον Αϊ - Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο, και αποτελούν αδιάψευστα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών.

Το πρώτο βιβλίο του Γ. Φαρσακίδη ήταν το λεύκωμα «Μακρόνησος» (1964), με εικαστικά έργα του, το οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε για τη Μακρόνησο και η χούντα το απαγόρευσε. Ακολούθησαν δεκάδες ακόμη συναρπαστικές αφηγήσεις, που σήμερα ξεπερνούν τα τριάντα βιβλία. Ανάμεσά τους τα βιβλία: «Τόποι εξορίας», «Του έρωτα και της μοναξιάς», «Η πρώτη πατρίδα», «Ενδεκα ημέρες και τρεις χρονιές του εμφυλίου», «Ιαματικά ψεύδη και "βέβηλες" προσεγγίσεις»..., αλλά και η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου - λευκώματος «Μαρτυρίες Τέχνης και Λόγου», με υπέρτιτλο «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...». Πολλά απ' αυτά αποτελούν αναδρομή στη ζωή του, στα βιώματα και στις άσβηστες μνήμες του - από τα νηπιακά του χρόνια στην Οδησσό, τα παιδικά και εφηβικά του στη Θεσσαλονίκη, την ένοπλη Υποδειγματική Ομάδα της ΕΠΟΝ, τον τραυματισμό του, τη σύλληψη και το βασανισμό του, τις εμφυλιακές διώξεις, τον εγκλεισμό στα ξερονήσια. Μια έκθεση - αναδρομή που καθρεφτίζει την πρόσφατη ιστορία, τα ιδανικά, τα οράματα και τους αγώνες του λαού μας. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 12/7 (8-10 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ