Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Τεχνητές αναπνοές»

Προσπάθειες να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, συνεχίζει να καταβάλλει ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σκοπεύει να προσκαλέσει τους εκπροσώπους των δύο πλευρών για νέο γύρο διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ οι κινήσεις του Μάθιου Νίμιτς καταδεικνύουν την πρόθεση να κρατηθεί «ζωντανή» η διαδικασία, έτσι ώστε να εξαντληθούν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι τελευταίες προσπάθειες της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει «λύση» έως τις 9 Ιούλη. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην ΠΓΔΜ να υπογράψει μαζί με την Αλβανία και την Κροατία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς επιδίωξε να καλέσει τους δύο διαπραγματευτές την προσεχή εβδομάδα. Ομως, και οι δύο πλευρές δε δείχνουν διατεθειμένες να διαπραγματευτούν, καθώς θεωρούν πως μπορούν να αποφύγουν την πίεση της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ότι ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας θα έρθει στη Μακεδονία μέσα στις επόμενες μέρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. «Ωστόσο -συνέχισε - είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία, στην οποία θα επιθυμούσαμε να ανταλλάξουμε επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις μας».

Και πιέσεις Σαρκοζί

Στο μεταξύ, επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Στην επιστολή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Τσερβένκοφσκι, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μου φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να κλείσει αυτό το θέμα, προκειμένου να μην αποτελεί εμπόδιο στις νόμιμες φιλοδοξίες των πολιτών σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Καλώ εσάς, όπως κάλεσα και την ελληνική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα, τον Ιούνη, να διπλασιάσετε τις προσπάθειες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκέμβρη η συνάντηση με ΠΓΔΜ (2017-11-21 00:00:00.0)
Αναζητούν λύση για ένταξη στο ΝΑΤΟ (2012-02-23 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις στα Σκόπια... (2008-10-17 00:00:00.0)
Νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη (2008-10-03 00:00:00.0)
Συνομιλίες υπό αμερικανική πίεση (2008-09-11 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες μειωμένων προσδοκιών (2008-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ