Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Κατά των ΣΔΙΤ και υπέρ των μικρών δημόσιων έργων

«Είδος εν ανεπαρκεία» έχουν καταντήσει στη χώρα μας τα μικρά δημόσια έργα, με προϋπολογισμούς κάτω των 2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί μικροί και μεσαίοι εργολάβοι να οδηγούνται στην έξοδο από το επάγγελμα, ενώ τουλάχιστον το 50% από αυτούς να κινδυνεύουν με υποβάθμιση του εργοληπτικού τους πτυχίου. Αυτό επισημάνθηκε στο 64ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), που εκπροσωπεί 5.000 περίπου μικρομεσαίους εργολάβους που δραστηριοποιούνται σε όλη την ΕλΛάδα.

Οπως επισημαίνεται, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από χρόνο σε χρόνο προκαλεί και την αριθμητική μείωση των δημοπρατούμενων έργων στην περιφέρεια σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 50%. Η κατάσταση επιβαρύνεται και από την τάση ομαδοποιήσεων μικρών έργων για να κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Η ΠΕΣΕΔΕ δηλώνει την αντίθεσή της στις ΣΔΙΤ, που όπως τονίζει «αποτελούν τη διέξοδο των τραπεζικών υπερκερδών σε βάρος των κοινωνικών συμφερόντων».

Η ΠΕΣΕΔΕ ζητά, μεταξύ άλλων, δραστική αύξηση των μικρών έργων, αναλυτικά τιμολόγια εργασιών, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου παραγωγής των έργων. Τέλος, με απόφαση του Συνεδρίου προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ενοποίηση όλων των εργοληπτικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ