Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οξύνεται η κόντρα

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολοκληρώθηκε από τους εισαγγελείς της Τουρκίας το κατηγορητήριο σε βάρος «μιας σκιώδους οργάνωσης», όπως αναφέρεται στα τοπικά ΜΜΕ, «για την οποία υπάρχουν υποψίες για σχεδιασμό πραξικοπήματος» και σημειώνεται ότι οι ύποπτοι θα δικαστούν με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Την Τρίτη, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε 21 συλλήψεις μεταξύ των οποίων και δύο απόστρατους στρατηγούς, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά, στα πλαίσια ερευνών για την οργάνωση Εργκένεγκον, μία υπερεθνικιστική οργάνωση, που φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις και να είχε στόχο ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το γεγονός ότι οι συλλήψεις έγιναν την πρώτη μέρα εξέτασης της προσφυγής εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Το τουρκικό επιτελείο επιχείρησε να διαλύσει τις υποψίες, υποστηρίζοντας ότι «οι συλλήψεις ανώτατων αξιωματικών που έγιναν χτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα καταλύματα των συλληφθέντων έγιναν «στο πλαίσιο του νόμου». Παράλληλα, το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε διασύνδεση των συλλήψεων με «ασυνήθιστη συνάντηση», του ιδίου με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ στις 24 Ιούνη.

Αντίστοιχα, ο Ι. Μπασμπούγ, σε δηλώσεις του, είπε χαρακτηριστικά «η Τουρκία περνά δύσκολες ημέρες» και σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να ενεργήσουμε με περισσότερη λογική, προσοχή και υπευθυνότητα».

Τόσο η υπόθεση απαγόρευσης του ΑΚΡ, με την κατηγορία της υπονόμευσης του «κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας», όσο και οι προχτεσινές συλλήψεις δείχνουν πολιτική κρίση στην Τουρκία, με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών «κεμαλικών» και «ισλαμιστών» να βαθαίνει στην προσπάθεια εξυπηρέτηση των συμφερόντων μερίδων της αστικής τάξης, που εκπροσωπούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ