Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία από Μοτακί για τις διαπραγματεύσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Πραγματική τρέλα» χαρακτήρισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά της χώρας του. Σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΟΗΕ, ο Μανουσέρ Μοτακί εκτίμησε ότι ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επίθεση «γιατί αντιμετωπίζουν πολιτική και οικονομική κρίση» και γιατί οι ΗΠΑ «έχουν ήδη πολλά προβλήματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Παρόλα αυτά, αν γίνει επίθεση, υποστήριξε, το Ιράν «θα κάνει τα πάντα για να υπερασπίσει εαυτόν». Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολάμ Χοσεΐν Νοζάρι, αν και απέφυγε να σχολιάσει την απειλή να κλείσει η Τεχεράνη τα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να «σταματήσει η τροφοδοσία της αγοράς με ιρανικό πετρέλαιο και αέριο».

Ο Μοτακί, πάντως, έδωσε περισσότερη βαρύτητα στη συνέντευξή του στη «νέα ατμόσφαιρα», όπως είπε, που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γερμανία. Τόνισε ότι η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το πακέτο κινήτρων που της παρουσίασε ο Χαβιέ Σολάνα, στα μέσα Ιούνη, και κατέληξε ότι πιθανότατα θα υπάρξει απάντηση εκ μέρους της «πολύ σύντομα».

Η συνέντευξη Μοτακί έρχεται να προστεθεί σε δηλώσεις στενού συμβούλου του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν, ο οποίος μίλησε, προχτές, ανοιχτά για το «πιθανότατο ενδεχόμενο εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης» στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Το ακριβές περιεχόμενο της ιρανικής αντιπρότασης δεν είναι γνωστό αλλά ο Χαβιέ Σολάνα φέρεται να το χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενδιαφέρον».

Επιφυλακτικότητα για τις «πραγματικές προθέσεις και το περιεχόμενο» των ιρανικών προτάσεων εξέφρασε, πάλι, ο Λευκός Οίκος. Ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε ότι «όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης είναι πιθανά χωρίς να είναι πρώτη λύση η στρατιωτική». Χαμηλότερους τόνους τήρησε ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ. Ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν υπογράμμιζε ότι προτιμά «τη διπλωματία ακόμη και το διάλογο» χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά δύσκολη» μια πολεμική επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ