Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΥΚΗ
Μολυσμένο το ζεστό νερό στο Ηλιακό Χωριό

Εντοπίστηκαν αποικίες του βακτηριδίου λεγεωνέλλα. Κίνδυνος για τις 430 οικογένειες

Το Ηλιακό Χωριό
Το Ηλιακό Χωριό
Μολυσμένο με το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξεία λοιμώδη νόσο ως και βαριά μορφή πνευμονίας, είναι το ζεστό νερό που τρέχει στο Ηλιακό Χωριό Πεύκης, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις περίπου 430 οικογένειες που ζουν στον οικισμό. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, πριν από ένα περίπου μήνα, έγιναν με πρωτοβουλία των κατοίκων, ενώ τα μέτρα που προτείνει ο Οργανισμός Εργατικών Κατοικιών (ΟΕΚ) και η Διεύθυνση Υγειονομικού της Νομαρχίας Αθηνών δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες της μόλυνσης.

«Υπάρχουν στον οικισμό μας περιστατικά πνευμονολογικών, δερματολογικών και άλλων παθήσεων και ανησυχούμε ότι ίσως αυτά να συνδέονται με την όλη απαράδεκτη κατάσταση, με την ύπαρξη του βακτηριδίου», επισημαίνουν οι κάτοικοι.

Το νερό παρέχεται στις οικίες από κεντρική μονάδα, που λειτουργεί με ευθύνη του ΟΕΚ. Ολα τα χρόνια το ζεστό νερό παρεχόταν μόλις στους 42 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ευνοϊκή για την ανάπτυξη λεγεωνέλλας. Οταν το κλιμάκιο ελεγκτών Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας πήγε ξανά στον οικισμό για να πάρει νέα δείγματα νερού, οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες «μιας ανεπίτρεπτης λαθροχειρίας», όπως τη χαρακτηρίζουν. «Ολο το δίκτυο βρισκόταν σε συνθήκες απολύμανσης και όχι στις συνηθισμένες συνθήκες λειτουργίας, όπως όφειλε! Το ζεστό νερό στο λέβητα είχε θερμοκρασία 80 βαθμούς Κελσίου».

Μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες

Οι διοικήσεις του ΟΕΚ δεν εγκατέστησαν ποτέ τα αυτόματα συμβατικά ενεργειακά συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού σε κάθε ξεχωριστή πολυκατοικία στο Ηλιακό Χωριό, όπως υποχρεούνταν από το νόμο 1310/82. Οι μεγάλες δεξαμενές νερού δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τη λεγεωνέλλα, γι' αυτό και το πρόβλημα παρατηρείται συχνότερα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Παράγοντες που συντέλεσαν είναι επίσης οι σιδερένιοι σωλήνες (η σκουριά των οποίων θρέφει τη λεγεωνέλλα), η άθλια κατάσταση των ηλιακών συλλεκτών, η λάσπη που βρίσκεται στο δίκτυο, η στασιμότητα του νερού, που δημιουργείται τοπικά και η μικρή θερμοκρασία του.

Οι κάτοικοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν να ξηλωθούν τώρα τα πειραματικά ενεργειακά κέντρα και να κατασκευαστεί σύγχρονο, αυτόνομο δίκτυο παροχής νερού στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτονόμησης ανά διαμέρισμα, όπως ορίζουν οι ν. 1310/82 και 2224/94.

Μέτρα - «ασπιρίνες»

Από την άλλη, μπορεί η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών να αναγνωρίζει ότι «το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και με τη λήψη άμεσων μέτρων», ωστόσο προτείνει μέτρα στα ...«μέτρα» του ΟΕΚ: Απολύμανση όλων των δικτύων με θερμικό σοκ, να διατηρείται μόνιμα η θερμοκρασία του νερού τουλάχιστον στους 55 βαθμούς. Επίσης να καθαρίσουν οι ένοικοι με χλωρίνη τους κρουνούς και πριν από τη χρήση ζεστού νερού να ρέει για 5-10 λεπτά με ανοιχτό εξαερισμό, απουσία του λουόμενου.

«Αν διατηρηθούν οι μεγάλες θερμοκρασίες μπαίνει το ερώτημα: Ποιος θα πληρώνει;», υπογραμμίζει ο Γ. Σταυρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού Χωριού. «Ηδη έχουμε λογαριασμούς για το ζεστό νερό πάνω από 200 ευρώ. Αν αυξηθεί η θερμοκρασία, πού θα φτάσουν οι λογαριασμοί;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ