Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Συνέχεια αντιπαράθεσης

Πιέσεις και απειλές από ΕΕ και ΗΠΑ

ΧΑΡΑΡΕ.--

Μετά τον Πρόεδρο Μουγκάμπε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβάνγκιραϊ (εκλεκτός των ιμπεριαλιστών), απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως αυτό αποτυπώνεται στο κείμενο αποφάσεων της διήμερης συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Τσβάνγκιραϊ υποστήριξε ότι μια τέτοια προοπτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χώρας, που μπορεί να οδηγηθεί σε λύση «μόνο αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη διεξαγωγή νέων πραγματικά δημοκρατικών εκλογών».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν έκρυψε την πικρία του για το τελικό ανακοινωθέν της Αφρικανικής Ενωσης. Αν και πολλοί Αφρικανοί ηγέτες, στο περιθώριο της συνόδου, καταδίκασαν τον τρόπο επανεκλογής του Μουγκάμπε για 6η φορά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, από τον οποίο απείχε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας βία, όπως τόνισε στο τελικό κείμενο δεν αναφέρεται σαφώς ότι η κυβέρνηση Μουγκάμπε είναι παράνομη. Από την άλλη, ο υπουργός Πληροφοριών του Μουγκάμπε, Σικανίσο Ντλόβου, δήλωνε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «για διάλογο».

Η ΕΕ επιμένει στην πρότασή της να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Τσβάνγκιραϊ, απειλώντας με νέες κυρώσεις, κάτι που πράττει, ήδη, η Ουάσιγκτον με το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε, χτες, προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι, που εδώ και καιρό έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η ιδέα της «επιβολής μιας λύσης από ξένες δυνάμεις δε βοηθά καθόλου στην αποκλιμάκωση της κρίσης», ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση δε βαίνει προς λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ