Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Μεγαλώνει η αφαίμαξη των δανειοληπτών

Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 4,25% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την ένατη στη σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια εξέλιξη που έρχεται να αφαιμάξει με εντατικότερους ρυθμούς τα εισοδήματα των υπερδανεισμένων ή και καταχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών στρωμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε 4,25% από 4% μέχρι προχτές και 2% στα τέλη του 2005, όταν ξεκίνησε ο κύκλος των αυξήσεων.

Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Το σύνολο σχεδόν των διαφόρων καταναλωτικών δανείων που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά της χώρας είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως σε κυμαινόμενο επιτόκιο είναι και η μεγάλη μάζα των στεγαστικών δανείων. Οι τραπεζίτες θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τις επόμενες μέρες θα περάσουν τις ανατιμήσεις στην πελατεία τους. Αυτόματα θα περάσουν οι ανατιμήσεις σε δάνεια που είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο της ευρω-τράπεζας είτε με τα διατραπεζικά επιτόκια.

Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο με διάρκεια 15 χρόνια και με επιτόκιο 5,10% το οποίο πλέον θα αυξηθεί σε 5,35%. Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση πριν από την τελευταία αύξηση ήταν στα 796 ευρώ. Στο εξής θα ανέβει στα 809 ευρώ, που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 13 ευρώ το μήνα ή 156 ευρώ στο χρόνο.

Μεγάλες θα είναι και οι επιβαρύνσεις στο υπέρογκο δημόσιο χρέος και ειδικότερα στις νέες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων που θα διενεργεθούν στο εξής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάθε αύξηση του ευρωεπιτοκίου κατά 0,25 μονάδες ισοδυναμεί με επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με 70 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων έγινε με πρόσχημα τον έλεγχο πληθωριστικών πιέσεων. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ δήλωσε προκλητικά ότι η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να αποφευχθούν οι «εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις» και για να «εξουδετερωθούν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών».

Τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που αφαιμάσσονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και πληρώνουν διπλά και τριπλά τόσο από την αύξηση των επιτοκίων όσο και από τις απανωτές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ