Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διαρκής παρέμβαση ενάντια στις διώξεις

Οι ταξικές δυνάμεις αντιπαλεύουν την επίθεση που δέχονται πρωτοπόροι εργάτες στους τόπους δουλειάς

Η δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του Πειραιά, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους έφεραν ως αποτέλεσμα δύο θετικές δικαστικές αποφάσεις για εργάτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας και απολύθηκαν λόγω της συνεπούς συνδικαλιστικής τους δράσης.

Η πρώτη απόφαση αφορά τον Βασίλη Ριφουνά, α΄ αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και εργαζόμενο στην πολυεθνική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ». Στις 6 του Ιούνη εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου που έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συνδικαλιστή και του Συνδικάτου, απορρίπτοντας ως «μη νόμιμο» το χαλκευμένο κατηγορητήριο που είχε στήσει ο διαχειριστής της επιχείρησης Κ. Κωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης του ΣΕΒ, για να πετύχει το διωγμό του Β. Ριφουνά.

Ο διαχειριστής είχε απολύσει τον συνδικαλιστή το Φλεβάρη, παραβιάζοντας την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 15 που είχε απορρίψει την αίτησή του για άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του Β. Ριφουνά. Ο συνδικαλιστής τότε επέστρεψε στο πόστο του με προσωρινή διαταγή που πέτυχε το Συνδικάτο. Το μέτωπο, ωστόσο, με την «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ» παραμένει ανοιχτό καθώς ο εργοδότης, εντείνοντας τις προκλήσεις, έχει προσφύγει και σε ποινικά δικαστήρια.

Η δεύτερη αφορά σε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που την περασμένη Δευτέρα, 30 του Ιούνη, έκρινε ως παράνομη και καταχρηστική την απόλυση των εργατών Λάζαρου Προδρομίδη και Νίκου Αρνίδη. Οι δύο εργάτες στις 7 του Ιούνη 2007 απολύθηκαν από το συνεργείο «Μεταλλοναυπηγική» που είχε αναλάβει εργολαβία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Λίγες ώρες πριν την απόλυση το Συνδικάτο Μετάλλου είχε στείλει έγγραφο στη «Μεταλλοναυπηγική», με το οποίο ενημέρωνε ότι οι δύο εργάτες είχαν εκλεγεί από τους συναδέλφους τους ως εκπρόσωποι του Συνδικάτου στην επιχείρηση. Το δικαστήριο ανακάλεσε τις απολύσεις και επέβαλε στην επιχείρηση να καταβάλει στους εργαζόμενους μισθούς ενός έτους με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ