Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΕΕ την αναβαθμίζει σε μέθοδο ... ενεργειακής αξιοποίησης!

«Αποτελεί ουσιαστική οπισθοχώρηση υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τα απορρίμματα και απόβλητα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ, με κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και της Επιτροπής, προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της καρκινογόνας καύσης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, χωρίς να πάρει υπόψη της τα προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία που προκαλεί, ούτε το γεγονός ότι αποτελεί βασικό αντίπαλο της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, αποδεχόμενα σχετική εισήγηση τα όργανα της ΕΕ προχώρησαν στην «Αναθεώρηση της οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα», με βάση την οποία η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων από απλή μέθοδο διάθεσης των αποβλήτων εμφανίζεται - κάτω από προϋποθέσεις - να αποτελεί δραστηριότητα «ενεργειακής αξιοποίησης»! Με το πρόσχημα μάλιστα αυτό - ότι αποτελεί και εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης - παρέχεται πλέον ενισχυμένη δυνατότητα στα κράτη - μέλη (ουσιαστικά στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν τη σχετική τεχνολογία) να την εφαρμόσουν...

Πρόκειται προφανώς για μια απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση του ισχυρού «λόμπι» της καύσης και των συμμάχων του. Βασική επιδίωξη των συμφερόντων αυτών, που αναμένεται να αναθαρρήσουν και στη χώρα μας, είναι η εξασφάλιση υπερκερδών, από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για μερικές δεκαετίες.

Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων:

  • Βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία, καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, ενώ έχει σημαντική συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
  • Εχει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας (μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με το οποίο επιβαρύνονται απευθείας οι δημότες, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός.
  • Προϋποθέτει την πλήρη εξάρτηση από την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή προκαλεί την ευθεία ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το ΚΚΕ

«H συμβιβαστική πρόταση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συμβουλίου - Επιτροπής για τη διαχείριση αποβλήτων αποτελεί ουσιαστική οπισθοχώρηση υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τα απορρίμματα και απόβλητα». Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με την «Αναθεώρηση της οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«H προτεινόμενη Οδηγία - επισήμανε - δε συμβάλλει στη συνολική μείωση του όγκου των αποβλήτων, χαρακτηρίζεται από ηθελημένη ασάφεια στόχων και μέσων, εξαιρεί τα βιομηχανικά απόβλητα και περιορίζεται σε ορισμένα μόνο αστικά απόβλητα, εξυπηρετώντας περισσότερο την οικονομική αποτελεσματικότητα και τον ανταγωνισμό, παρά το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Παράδειγμα της γενικής υποχώρησης αποτελεί η φαλκίδευση της ιεράρχησης όπου ορίζεται ότι η ανακύκλωση πρέπει να προηγείται της ανάκτησης ενέργειας, όπως και η αναγνώριση της ενεργειακής καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων ως ανάκτησης ενέργειας για άλλες εκτός από τις ήδη προβλεπόμενες περιπτώσεις, όπως αυτή της παραγωγής βιοαερίου.

Οι τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες που διαχέονται στον αέρα και εισβάλλουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας ακόμα και τα τρόφιμα, προσβάλλουν άμεσα την υγεία των εργαζομένων στον τομέα διαχείρισης και όλο το λαό».

«Απαιτείται - κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σχεδιασμένη διαχείρισή τους και ορθολογική μεταφορά τους, με δημόσια εθνική, περιφερειακή ή τοπική ευθύνη, διαλογή με διαχωρισμό των τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών - διοξίνες κλπ. - μέγιστη δυνατή ανακύκλωση, μη χρήση της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων ταφής και η ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ