Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε κίνδυνο λόγω της «απελευθέρωσης» της αγοράς

Σε πλήρη αναστάτωση οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς»

Την ενεργειακή «γύμνια» της χώρας αναδεικνύουν οι επισημάνσεις της κυβέρνησης και του Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ) για τον κίνδυνο μπλακ άουτ ενόψει θερμοκρασιών που προσεγγίζουν μόλις τους 40 - 42 βαθμούς Κελσίου. Η παραγωγική απαξίωση της δημόσιας ΔΕΗ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν «ζωτικό χώρο» δραστηριοποίησης και η μεθόδευση της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου οι ιδιώτες να εμφανιστούν ως αναγκαίοι «σωτήρες» για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν θέσει τη χώρα σε κατάσταση «ομηρίας», αν και η πραγματική εικόνα θα φανεί μετά από δύο μέρες.

Με δύο ανακοινώσεις του, ο ΔΕΣΜΗΕ επισήμανε ότι για τη χτεσινή και τη σημερινή μέρα υπάρχει ανάγκη περιορισμού του φορτίου του συστήματος κατά τις ώρες αιχμής και γι' αυτό πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους οι βιομηχανικοί πελάτες μέσης και υψηλής τάσης, σύμφωνα και με τη συμφωνία που έχουν συνάψει με τη ΔΕΗ. Η σχετική συμφωνία προβλέπει άμεση ανταπόκριση των βιομηχανιών στην απαίτηση για μείωση της κατανάλωσης με αντιστάθμισμα εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η ζήτηση κυμάνθηκε στα 9.000 MW, ωστόσο από χτες έως και την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σταδιακά τα 10.000 MW και θα τα ξεπεράσει, ενδεχομένως και έως τα 10.800 MW. Ηδη μια μονάδα της ΔΕΗ είναι εκτός, η χρήση υδροηλεκτρικών είναι στο όριο και οι εισαγωγές από την Ιταλία ίσως να μην επαρκούν.

Ωστόσο, χτες, η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του Μυτιληναίου που βρίσκεται στην «Αλουμίνιο της Ελλάδας» ανταποκρίθηκε σε γραπτό αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ ώστε να συγχρονίσει τη δοκιμαστική λειτουργία της με τις ώρες αιχμής και μπήκε στο σύστημα με 250 MW. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από 7 έως 11 του Ιούλη. Το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας θα επανακαθοριστεί στη συνέχεια ώστε να μην καθυστερήσει η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας. Η πλευρά Μυτιληναίου - «Endesa» δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η ένταξη της μονάδας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι «μείζονος σημασίας», ενώ χαρακτήρισε «άσκοπες και επιζήμιες» τις καθυστερήσεις που προκάλεσε «η εναντίωση διαφόρων συμφερόντων στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας». Οι καθυστερήσεις βεβαίως οφείλονται και στον ίδιο τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος ζήτησε να τροποποιηθεί η άδεια παραγωγής της μονάδας, ώστε αντί να παράγει για την «Αλουμίνιο», να παράγει για να πουλάει στο σύστημα και να εκμεταλλευτεί έτσι τις υψηλές τιμές χοντρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ