Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στρατηγική Λισαβόνας και μετά το 2010...

Η ατζέντα της «γαλλικής Προεδρίας» στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας

Τη συνέχιση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» και για μετά το 2010 «υπόσχεται» η γαλλική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την Προεδρία και συντονισμό των κρατών - μελών της ΕΕ για το β' εξάμηνο του 2008.

Η ατζέντα και οι στόχοι της γαλλικής Προεδρίας προγραμματίζεται να συζητηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Η έμφαση θα δοθεί στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιλογών και στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σημερινή συγκυρία «αβεβαιοτήτων» που πηγάζουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις ανατιμήσεις του πετρελαίου.

Οι βασικοί στόχοι της «γαλλικής Προεδρίας» καθορίστηκαν από κοινού με τις δύο επόμενες Προεδρίες των κυβερνήσεων Τσεχίας και Σουηδίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της πολιτικής τους.

Στις προτερότητες περιλαμβάνονται:

  • Η περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος, η προώθηση νέων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεων για την καλύτερη «εποπτεία» και την «ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ακόμη, για τη μεγαλύτερη «διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται δηλαδή για ρυθμίσεις που αφορούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη πληροφόρηση και προστασία των σημερινών και άλλων επίδοξων μεγαλοεπενδυτών, αλλά και του συστήματος γενικότερα.
  • Μέτρα διασφάλισης της «σωστής λειτουργίας» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
  • «Διαμόρφωση πολιτικών» για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προέλθει από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη εξειδικεύσει ορισμένα από αυτά, όπως τις παροχές πτωχοκομείου, που υπόσχεται μέσω του «ταμείου κοινωνικής συνοχής».
  • «Εξέταση οικονομικών εργαλείων», με τα οποία, λένε, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
  • Στις πρώτες προτεραιότητές τους είναι η επιτάχυνση εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισαβόνας για το «δεύτερο κύκλο 2008-2010» και η συνέχιση των συζητήσεων για τη «στρατηγική μετά το 2010»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ