Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πολυεθνικές προκαλούν την πείνα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα σε εκδήλωση, με θέμα τον «Ελεγχο Υγείας» της ΚΑΠ

Η αυξανόμενη κυριαρχία των πολυεθνικών τροφίμων είναι η κύρια αιτία των ραγδαίων αυξήσεων στα τρόφιμα που καταδικάζουν στην πείνα και στο λιμό ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Το παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του KKE, Κώστας Δρούτσας, σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα τον λεγόμενο «Ελεγχο Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του KKE, Κώστας Δρούτσας, επισήμανε: «Οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων που εξανεμίζουν το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και καταδικάζουν στην πείνα και στο λιμό ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, δεν οφείλονται ούτε στις κλιματικές αλλαγές που ούτως ή άλλως επηρεάζουν διαχρονικά την αγροτική παραγωγή, ούτε στην αύξηση της κατανάλωσης, γεγονός όχι μόνο θετικό αλλά και ζητούμενο για τη βελτίωση των όρων ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) του ΟΗΕ, η Γη μπορεί να θρέψει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια και σήμερα είμαστε περίπου οι μισοί. Το θέμα είναι λοιπόν πολιτικό και τις ευθύνες των αυξήσεων φέρουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους, η αυξανόμενη κυριαρχία των πολυεθνικών τροφίμων. Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων που παρατηρούνται στην ΕΕ και στη χώρα μου είναι αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, της προκλητικής αύξησης των κερδών των βιομηχανιών τροφίμων. Οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ είναι επιζήμιες για τους μικρομεσαίους αγρότες στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας, χώρας με αυξημένο αριθμό μικρών εκμεταλλεύσεων, υπογράμμισε: «Στη χώρα μου οι 12 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αύξησαν τα κέρδη τους το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 278%. Μέσα σε ένα χρόνο Απρίλης 2007 - Απρίλης 2008 οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 13,8%, ενώ οι τιμές των αγροτικών εφοδίων κατά 16%. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτής της κερδοφορίας των βιομηχανιών τροφίμων έπαιξαν και τα κοινοτικά και τα εθνικά κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που δόθηκαν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της κοινοτικής βιομηχανίας τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων και τη λειτουργία γνωστών καρτέλ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει το κυνήγι του κέρδους από τις πολυεθνικές εταιρείες, στην υγεία του καταναλωτικού κοινού, λέγοντας: «H βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των βιομηχανιών τροφίμων υλοποιείται σε σημαντικό βαθμό, με τη χρησιμοποίηση φθηνών αλλά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία πρώτων υλών και μεθόδων παραγωγής. Τέτοια μέσα και μέθοδοι είναι η χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων με απρόβλεπτες και μη αντιστρέψιμες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η χρησιμοποίηση των κρεαταλεύρων στη διατροφή των ζώων με τα γνωστά αποτελέσματα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που είναι ζωοανθρωπονόσος. Η χρησιμοποίηση αυξητικών ορμονών στη βοοτροφία που αποδείχτηκε πια ότι ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. Η χρησιμοποίηση των ίδιων πλοίων για τη μεταφορά βρώσιμων ελαίων και ορυκτελαίων με τα γνωστά σκάνδαλα του ηλιέλαιου κ.ά. Ολα τα παραπάνω είχαν την έγκριση της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη. Οσοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αν δημιουργηθούν δε θα είναι αποτελεσματικοί αν δε χτυπηθεί η βασική αιτία που γεννά τα διατροφικά σκάνδαλα, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, τα κέρδη των πολυεθνικών των τροφίμων και των μονοπωλίων».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, από κράτη - μέλη της ΕΕ. Από την Ελλάδα, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία αγροτοσυνδικαλιστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας, κατήγγειλε την ΚΑΠ, καλώντας ταυτόχρονα σε συντονισμό και κλιμάκωση της πάλης τα αγροτικά κινήματα στις χώρες της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων (2009-01-15 00:00:00.0)
Να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ (2008-11-20 00:00:00.0)
Εφαλτήριο για τα κέρδη των πολυεθνικών (2008-05-15 00:00:00.0)
«Διεύρυνση» του ξεκληρίσματος (2007-04-13 00:00:00.0)
Αντίσταση στα μεταλλαγμένα συμφέροντα (2006-12-10 00:00:00.0)
Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου συμφωνούν (2004-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ