Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωσυνθήκη με το ζόρι

Δεν ...κάμπτεται από το «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή

Associated Press

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή
Επιμένει στην προώθηση της Ευρωσυνθήκης η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αγνοώντας προκλητικά το γεγονός πως όποιος ευρωπαϊκός λαός ρωτήθηκε με δημοψήφισμα, όπως πρόσφατα στην Ιρλανδία, την απέρριψε. Αυτές τις τοποθετήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη τις έκανε χτες σε ομιλία της σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ήταν ομιλητής και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα. Οπως είναι γνωστό, η Γαλλία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ.

Οπως είπε η Ντ. Μπακογιάννη στην ομιλία της, «η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την ήπειρό μας, αλλά και παγκοσμίως. Και τούτο, όταν έπειτα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας ήμασταν έτοιμοι, ως 27, να εφαρμόσουμε από την 1/1 τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος - αλλά θα έλεγα και διάφορες φωνές που ακούγονται πλέον και από άλλες χώρες - άλλαξε σημαντικά την εικόνα αυτή, προσθέτοντας νέα ερωτηματικά και αβεβαιότητα στην πορεία της Ευρώπης. Ασφαλώς, η δημοκρατική έκφραση του ιρλανδικού λαού γίνεται σεβαστή και επ' αυτού ουδεμία αμφιβολία υπάρχει. Ομως, η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ένα καλός συμβιβασμός, ο οποίος θα κάνει την Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και με ισχυρότερη ενιαία φωνή στις διεθνείς σχέσεις».

Μιλώντας για το πώς βλέπει ότι θα ξεπεραστεί το «πρόβλημα» που δημιούργησε στην ΕΕ το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, η Ντόρα Μπακογιάννη «υπέδειξε» πως πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Ιρλανδίας. «Είμαι βέβαιη είπε ότι, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ιρλανδοί θα παρουσιάσουν στους εταίρους τους συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες - όπως εύχομαι και ελπίζω - θα μας οδηγήσουν σε λύση πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2009. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα οδηγούσε το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε λίαν αρνητικές κατευθύνσεις, είτε αυτές προέκυπταν από εμπλοκή στην κυρωτική διαδικασία σε κάποιο κράτος - μέλος, είτε από απαιτήσεις για εκ νέου διαπραγμάτευση της Συνθήκης, είτε από απόψεις περιοριστικής απόρριψής της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε «ότι καθ' όσον μας αφορά, η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στην απόφασή της να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ