Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Διοργάνωση... ολίγων και πλουσίων

Με την ιδέα για τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος μόνο για λίγους εκλεκτούς και πάνω απ' όλα... κατέχοντες, να μελετάται πιο σοβαρά από ποτέ, διεξάγεται σήμερα η κλήρωση των ομίλων για την Ευρωλίγκα της νέας χρονιάς. Στη διοργάνωση μετέχουν από ελληνικής πλευράς ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός και ο τρίτος της Α1 Πανιώνιος.

Ωστόσο στο περιθώριο των διαδικαστικών ενόψει της νέας χρονιάς εκείνο που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το σχέδιο της διοργανώτριας αρχής, ΟΥΛΕΜΠ, για μια μελλοντική κλειστή διοργάνωση με ομάδες όπου πλέον ρόλο για τη συμμετοχή τους θα παίζει το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με την ΟΥΛΕΜΠ. Κάτι που σημαίνει τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος σε στιλ αμερικανικού ΝΒΑ, με σκοπό βέβαια την όσο το δυνατόν καλύτερη πώλησή τους, ξεμπέρδεμα με τις λεγόμενες αδύναμες ομάδες που τουλάχιστον στους διοργανωτές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα (τηλεοπτικά, χορηγικά κλπ) άρα και λιγότερους μνηστήρες στην πίτα της αγοράς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα εν λόγω συμβόλαια θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη, 16 ομάδες θα έχουν επ' αόριστον συμβόλαιο, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν, όπως π.χ. γήπεδο τουλάχιστον 10.000 θέσεων και πληρότητα 80% στα εισιτήρια, ύπαρξη ανταγωνιστικής ομάδας και άλλα. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν μόνο ομάδες που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση τουλάχιστον 4 φορές, από το 2000 και μετά. Η δεύτερη κατηγορία των συμβολαίων αφορά μάξιμουμ εφτά ομάδες, προερχόμενες από τις λίγκες που έχουν διακριθεί στην Ευρωλίγκα, αλλά και διατηρούν σημαντική θέση στην αγορά. Μια τέτοια θέση μπορεί να χαθεί, αν μια χώρα βρεθεί στην τελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΛΕΜΠ. Το συμβόλαιο Γ κατηγορίας, θα είναι ετήσιο και θα αφορά κάθε φορά τον τροπαιούχο του Eurocup.

  • Οσον αφορά τα της σημερινής κλήρωσης οι ομάδες χωρίστηκαν από χτες σε γκρουπ δυναμικότητας με βάση και την περσινή τους εικόνα στη διοργάνωση. Γι' αυτό άλλωστε και ο Ολυμπιακός, που προκρίθηκε στην οκτάδα, βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ, έναντι του Παναθηναϊκού, που βρίσκεται στο τρίτο (στο πρώτο βρίσκονται οι ομάδες του φάιναλ φορ). Οσο για τον πρωτάρη στην Ευρωλίγκα, Πανιώνιο, κατάλαβε θέση στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ