Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ελιγμοί των ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» στο Κυπριακό, διατύπωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, ολοκληρώνοντας τη σύντομη επίσκεψή του στο νησί, κάνοντας λόγο για τις ευνοϊκότερες συγκυρίες αναφορικά με τις δυνατότητες λύσης των τελευταίων ετών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά την παραμονή του στην Κύπρο είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Τάγιε Μπρουκ Ζεριχούν, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους, διαπραγματευτές και πολιτικούς, τις οποίες χαρακτήρισε «παραγωγικές και χρήσιμες».

Ο Ντ. Φριντ δήλωσε αισιοδοξία για το ότι οι δύο ηγέτες θα κάνουν πρόοδο και είναι σε θέση σύντομα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υφυπουργός επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι τόσο το σχέδιο λύσης όσο και το χρονοδιάγραμμα είναι θέμα των ηγετών και των δύο κοινοτήτων, ωστόσο πίεσε για έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την Κύπρο στην Τουρκία, γιατί οι Ελληνοκύπριοι είπαν ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν».

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ υποστήριξε ότι «αν θα υπάρξει νέο κράτος, θα προκύψει και από τις δύο πλευρές και ουδείς θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι το κράτος ανήκει στη μία από τις δύο πλευρές» επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του περί παρθενογένεσης, καθώς όπως είπε θα πρόκειται για έναν «καινούριο συνεταιρισμό», εκφράζοντας τη θέση ότι «αυτό το νέο κράτος να είναι αδιαίρετο, να μην υπάρχει τρόπος να διαλυθεί».

Τέλος, στην Κύπρο δήλωσε ότι θα βρίσκεται στις 20 Ιούλη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να παραστεί στους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ