Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΧΤΕΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στερνό «αντίο» στον κομμουνιστή μαχητή της ειρήνης

Στην τεράστια προσφορά του στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αναφέρθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, αποχαιρετώντας τον σύντροφο Γρηγόρη

Η σορός του συντρόφου Γρηγόρη, τυλιγμένη με τη σημαία του ΚΚΕ και της ΕΕΔΥΕ
Η σορός του συντρόφου Γρηγόρη, τυλιγμένη με τη σημαία του ΚΚΕ και της ΕΕΔΥΕ
Τον μπροστάρη αγωνιστή του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος, τον Γρηγόρη Πετρόπουλο, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, αποχαιρέτησε χτες το απόγευμα πλήθος κόσμου, στο Νεκροταφείο της Καισαριανής. Η θλίψη για τον πρόωρο χαμό του ήταν μεγάλη και κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που έβγαινε σκεπασμένος με τη σημαία της ΕΕΔΥΕ και του Κόμματος.

Οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού, σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του. Στην κηδεία παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαρίνος, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Τριγάζης, καθώς και πλήθος προσωπικότητες και παράγοντες από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της εναπόθεσης της σορού του αγωνιστή στην τελευταία του κατοικία, το πλήθος, αφού τον συνόδευσε με το αγαπημένο του τραγούδι «Μοσχοβολούν οι γειτονιές» (Σαββατόβραδο) του Τ. Λειβαδίτη, έδωσε υπόσχεση: «Συνεχίζουμε Γρηγόρη»...

Νωρίτερα, η Βέρα Νικολαΐδου, αποχαιρετώντας το σύντροφο, ξεκίνησε ως εξής: «Γρηγόρη, σε αποχαιρετά η ΚΕ του ΚΚΕ, σε αποχαιρετά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, σε αποχαιρετούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ». Οπως σημείωσε, «ο Γρηγόρης μάς άφησε όμως πίσω του ένα έργο και μια τόσο σημαντική προσφορά στο κίνημα της ειρήνης και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα που για πολλούς από μας θα παραμένουν στο μέλλον σημεία αναφοράς και πρότυπα ήθους, συνέπειας, μαχητικότητας, ικανότητας, αφοσίωσης και αξιοπρέπειας». Αναφερόμενη στην ακούραστη δράση του όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τριάντα χρόνια προσφοράς στο φιλειρηνικό κίνημα και στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Τριάντα χρόνια σταθερός στυλοβάτης της ΕΕΔΥΕ. Τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία των αγωνιστικών διεκδικήσεων του ΚΚΕ. Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της προσφοράς του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας».

Ο γιος του Γρ. Πετρόπουλου, Θανάσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα του είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί τα είπε όλα ο πατέρας με τον τρόπο που έζησε τη ζωή του. Μια λέξη μπορεί να μας χαρακτηρίσει όλους όσοι βρισκόμαστε εδώ: Τυχεροί, γιατί γνωρίσαμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Γρηγόρη Πετρόπουλο. Αντίο πατέρα...». Το ύστατο «χαίρε» έδωσαν, επίσης, η Χριστίνα Ράπτη, από τον Αχτιδική Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ, ο Μπουζικάκος Παναγιώτης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Τρύφωνας Παπάγιωργας, στενός του φίλος.

Συλλυπητήρια

Το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συντρόφους του Γρ. Πετρόπουλου και στη μνήμη του προσφέρει 500 ευρώ στη Θεραπευτική Κοινότητα «Νόστος», σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά θλίψη για τον απροσδόκητο χαμό του συντρόφου Γρήγορη Πετρόπουλου και σημειώνει: «Η θύμησή του θα είναι παντοτινή. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σεβόμενη την επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνου τα χρήματα θα τα δώσει στη Θεραπευτική Κοινότητα "Νόστος"».

Μηνύματα από όλο τον κόσμο

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, η πρόεδρός του, Σοκόρο Γκόμες (από το Βραζιλιάνικο Κέντρο για την αλληλεγγύη των λαών και την πάλη για την ειρήνη), σημειώνει ανάμεσα σε άλλα για τον Γρηγόρη Πετρόπουλο: «Μέσα από την έντονη δράση στην ΕΕΔΥΕ και μέσα από τη δυναμική συνεργασία του με το ΠΣΕ απέδειξε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορεί να είναι εργαλείο για την πάλη των λαών για τη χειραφέτησή τους».

Ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρόεδρος του «Φόρουμ του Βελιγραδίου για ένα κόσμο ισότητας», εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του και τονίζει τη μεγάλη διεθνιστική προσφορά του Γρ. Πετρόπουλου.

Επίσης, επιστολές έστειλαν το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ, η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, η Κινέζικη Επιτροπή για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών της Σερβίας, ενώ μέχρι αργά το βράδυ έφταναν και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ