Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απλά μαθήματα...

Είμαι ένας μαθητής του Δημοτικού και μέσα στο μικρό μυαλό μου, κάνω μια απλή σκέψη, να 'ναι και κατανοητή από τους άλλους μαθητές του Δημοτικού. Η «Ζήμενς» είναι μια παγκοσμίου φήμης εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών. Ενα μεγαθήριο, μια πολυεθνική που «ξαφνικά» την έπιασε η φιλανθρωπία, ο πόνος, η ευαισθησία και ευσπλαχνία κι έβαλε το χέρι στην τσέπη και άρχισε να μοιράζει λεφτά.

Εγώ με το απλό μου το μυαλό, σκέφτομαι, σε ποιους και γιατί τα μοιράζει; Στο διπλανό γείτονα που 'ναι μεροκαματιάρης ή στον απέναντι με τα τέσσερα παιδιά που είναι άνεργος; Ούτε στον ένα, ούτε στον άλλο. Τα μοιράζει (τα σκορπά) σε κάποιους που έχει λόγους να το κάνει. Τα μοιράζει, γιατί θέλει έμμεσα να ελέγχει τον παραγόμενο εθνικό μας πλούτο και τις υπηρεσίες και γιατί θέλει να εξουσιάζει. Τα μοιράζει, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, να διευρύνει την επιρροή και ν' αυξήσει τα κέρδη της. Για το σκοπό της αυτό προσεγγίζει τους ειδικούς, αυτούς με μειωμένα (ελλειμματικά) ηθικά ερείσματα που θα το διευκολύνουν...! Κι αυτοί δεν είναι άλλοι απ' αυτούς που κατοικοεδρεύουν στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Που τους θεωρούν δικούς τους, ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους, εύκολους προς εξαγορά.

Ετσι, λοιπόν, το μακρύ χέρι της πολυεθνικής - της κάθε πολυεθνικής - εισχωρεί βαθιά στα εσωτερικά της χώρας και στη διακυβέρνησή της. Τη διαβρώνει και την καπηλεύεται. Αυτό παλιά το λέγανε αποικιοκρατία, σήμερα το λένε ελεύθερη αγορά. Με τα λεφτά μου ...και την κυρά μου...! Αμ, πώς, που θα 'λεγε και ο Χατζηχρήστος. Και μετά έρχονται οι απαιτήσεις κι ακολουθούν οι εντολές.

Εγώ, πάλι, με το φτωχό μου μυαλό αναρωτιέμαι... «καλά είναι μόνο η "Ζήμενς" που σκέφτεται και πράττει έτσι; Είναι μόνο η "Ζήμενς" που εξαγοράζει συνειδήσεις και ηθικές; Και οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές εταιρείες τι κάνουνε; Σκύβουνε υποτακτικά το κεφάλι; Ή τους βγαίνουνε στα ίσα, κάνουνε μια από τα ίδια;

Κι αν υπολογίσουμε καμιά εκατοστή πολυεθνικές που μπαινοβγαίνουνε στην Ελλάδα και ακολουθούν την πεπατημένη της εξαγοράς, που ακολουθούν τις προδιαγραφές πωλήσεων των προϊόντων τους με την ίδια μανιέρα...! Καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει στην έρημη αυτή χώρα. Πουλιούνται συνειδήσεις, πουλιέται η πατρίδα, πληρώνει ο λαός. Ποιοι επιτέλους κάνουνε κουμάντο; Ποιοι κυβερνούν; Το ένα σκάνδαλο γεννά τ' άλλο κι η διαφθορά γενικεύεται κι ο απλός κόσμος τρώει απανωτά τα χαστούκια και δεν ξέρει από πού του έρχονται.

Πάλι το φτωχό μου το μυαλό καταλήγει. Ολη αυτή η μουχλιασμένη σούπα που βρωμάει, όλη αυτή η μπόχα που ξεχειλίζει ...λέγεται καπιταλισμός, που εμείς ο λαός πρέπει να σταθούμε απέναντι και να τον πολεμήσουμε... Κι η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει - και το κάνει - είναι το ΚΚΕ. Ετσι τα βλέπω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό...!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ