Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Περί... σκλαβιάς

Αντιδράσεις τουλάχιστον από... Μάντσεστερ μεριά αναμένεται να προκαλέσει η χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΦΙΦΑ Γιόζεφ Μπλάτερ, σχετικά με το θέμα της μεταγραφής του Κριστιάν Ρονάλντο από την αγγλική ομάδα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο παράγοντας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πήρε σαφή θέση υπέρ των Μαδριλένων, τονίζοντας ότι ο παίκτης θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να μεταγραφεί, αφού αυτό θέλει. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Μπλάτερ με αφορμή το θέμα που σχολίασε για τα μακροχρόνια συμβόλαια των παικτών, χαρακτηρίζοντάς τα ως «σύγχρονη σκλαβιά» για τους παίκτες.

Σημαντικά τα λεγόμενα του Μπλάτερ, όμως από την άλλη πλευρά φαίνονται και εξίσου... ειρωνικά. Αλλωστε τόσο η ίδια η ΦΙΦΑ όσο και και η ΟΥΕΦΑ δεν είναι άμοιρες ευθυνών για το σημερινό κατεστημένο (ιδιαίτερα το οικονομικό) που επικρατεί στο διεθνές ποδόσφαιρο. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά απαλλαγμένες είναι από τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει με τους χορηγούς που δραστηριοποιούνται στο διεθνές επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ουσιαστικά είναι αυτοί που κανονίζουν και το «πάρε - δώσε». Με τις πλάτες των αρμοδίων και κρατούντων τα ηνία του διεθνούς ποδοσφαίρου, χορηγοί, πολυεθνικές και ποδοσφαιρικές εταιρείες δρουν ανεξέλεγκτα εκμεταλλευόμενες το ταλέντο ενός παίκτη, τον οποίο μετατρέπουν σε προϊόν προς πώληση.

Τι έκαναν άλλωστε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για τις φωνές διαμαρτυρίας αρκετών ποδοσφαιριστών για την υπερβολική κούραση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από τα συνεχή παιχνίδια. Αντίθετα, αυτές είναι που επιτρέπουν τη διοργάνωση των ανούσιων (σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών προπονητών) καλοκαιρινών τουρνουά των χορηγών που δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά έσοδα στους διοργανωτές. Τα λεγόμενα του Μπλάτερ περισσότερο μοιάζουν με την επιλογή στρατοπέδου στις ενδοεμπορικές κόντρες, παρά σαν μια κρίση ειλικρίνειας για την κατάσταση. Αλλωστε επί της ουσίας η μόνη σκλαβιά που υπάρχει σήμερα στο ποδόσφαιρο, είναι αυτή του ίδιου του αθλήματος στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών...


Μπ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ