Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών

Ακόμη ένας επιχειρηματικός κλάδος έρχεται να επιδείξει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις σε καιρούς ακρίβειας και σκληρής λιτότητας για τα λαϊκά νοικοκυριά, διαψεύδοντας στην πράξη και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του ΣΕΒ που ισχυρίζονται ότι η ακρίβεια τους πλήττει «όλους». Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Hellastat» για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, βάσει των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων 100 εταιρειών, ο κλάδος εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η μέση αύξηση των εσόδων για το 2007 εκτιμάται στο 15,4% και τα καθαρά κέρδη εκτινάχτηκαν με μέσο ρυθμό αύξησης 30,8%.

Η εταιρεία επισημαίνει στη μελέτη της, ότι το 85% του δείγματος εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων και θετικά αποτελέσματα, ενώ από αυτές οι 2 στις 3 εμφανίζουν βελτίωση έναντι του 2006. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 100 εξεταζόμενων εταιρειών άγγιξε 5,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 460 εκατ. ευρώ! Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 8% για το 2007, ενώ το καθαρό περιθώριο σε 4,7%. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου να πετυχαίνουν υψηλότατη απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων, της τάξης του 24,3%. Στην τελευταία τριετία οι οικονομικές επιδόσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Η δανειακή επιβάρυνση στον κλάδο είναι υψηλή, αλλά ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός ως ποσοστό επί των πωλήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνδυάζεται με «εξαιρετική ικανότητα κάλυψης τόκων από τα λειτουργικά κέρδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ