Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Νέο βήμα προς την ισοπέδωση των πτυχίων

Αντιδράσεις στο χώρο των πανεπιστημίων προκαλεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ορκωτούς λογιστές που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο, που αποτελεί εφαρμογή στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 43/2006, δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους Λυκείου, χωρίς ανώτατη εκπαίδευση, να ακολουθούν το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.

Σαν «προάγγελος» της νομοθετικής ρύθμισης για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (που αναμένεται πιθανά μέσα στο καλοκαίρι) η κυβέρνηση κάνει με το παραπάνω νομοσχέδιο ένα ακόμα βήμα στην ισοπέδωση των πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης, ανοίγοντας το δρόμο απευθείας στην αγορά, να πιστοποιεί και να κατατάσσει τους τίτλους σπουδών ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, συμπιέζοντας πάντα προς τα κάτω τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων.

Εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ σχολιάζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν μέρος της συνολικότερης επίθεσης στην ανώτατη εκπαίδευση, που οδηγεί σε υποβάθμιση των σπουδών και γενικότερα της μόρφωσης, ενώ δείχνουν ότι οι συνέπειες αυτής της επίθεσης αφορούν συνολικά το λαό κι όχι μόνο τους φοιτητές ή κάποιους κλάδους επιστημών.

Το θέμα συζήτησε πρόσφατα και η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) που δήλωσε ότι: «Τάσσεται υπέρ της άμεσης απόσυρσης της εν λόγω διάταξης και θεωρεί ότι η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου, ως αντικειμενικό τεκμήριο των απαραίτητων γνώσεων για την άσκηση μιας ιδιαίτερα σημαντικής για την οικονομία δραστηριότητας, πρέπει να είναι προϋπόθεση για την εισαγωγή στο Ελεγκτικό Επάγγελμα. Τυχόν ψήφιση της προτεινόμενης ρύθμισης θα έχει αδικαιολόγητα, σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για το ρόλο του Πανεπιστημίου και των αποφοίτων του και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του κύρους του Ελεγκτικού Επαγγέλματος και του επιπέδου των παρεχόμενων ελεγκτικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ