Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για παύση των διαπραγματεύσεων προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι

ΓΑΖΑ, ΡΑΜΑΛΑ.--

Ακόμα μια δολοφονία άοπλου Παλαιστίνιου διέπραξαν χτες τα ισραηλινά στρατεύματα, όταν εκείνος πέρασε στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Η «Χαμάς» δήλωσε διά του εκπροσώπου της ότι η χτεσινή δολοφονία - η πρώτη μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στις 19 Ιούνη - αποτελεί «σοβαρή πρόκληση».

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επιχείρησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι «ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε διέσχισε το τείχος ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας αντί να περάσει από το μεθοριακό πέρασμα και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του, όταν αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημά τους να σταματήσει», ενώ δεν «είχαν προσέξει πως ήταν άοπλος»...

Εν τω μεταξύ, χτες η ηγεσία των Παλαιστινίων προειδοποίησε ότι προτίθεται να σταματήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας όσον αφορά την εξακολούθηση του εποικισμού στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο ΓΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, υπογράμμισε ότι «η παλαιστινιακή ηγεσία μελετά και εξετάζει την πιθανότητα να διακόψει όλες τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και τις διαπραγματεύσεις, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της της ανέγερσης νέων οικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ», τονίζοντας ότι «πρόκειται όχι μόνον για παραβίαση των συμφωνιών που συνήφθησαν στη διάσκεψη της Ανάπολις, αλλά και για μια προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να σαμποτάρει τη διαδικασία που ξεκίνησε σε αυτήν τη διάσκεψη».

Οπως σημείωσε τη θέση των Παλαιστινίων θα γνωστοποιήσει στον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, στη διάσκεψη της Ενωσης για τη Μεσόγειο, που ξεκινά την Κυριακή στο Παρίσι.

Οι δηλώσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης που έκανε την Τετάρτη ο Δήμος της Ιερουσαλήμ, για την έγκριση της επιτροπής αστικού σχεδιασμού της οικοδόμησης 920 κατοικιών σε συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε εδάφη που έχουν προσαρτηθεί. Τις εποικιστικές προθέσεις του Ισραήλ στη Χαρ Χόμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καταδίκασε χτες και η Γαλλία, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, καθώς «συμβάλλει στην αποδυνάμωση της διπλωματικής διαδικασίας που διεξάγεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ