Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις - δίδαγμα για τους νέους

Σήμερα θα μιλήσει στον Ωρωπό, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εξω από τις φυλακές του Ωρωπού, ένα χώρο στον οποίο κρατήθηκαν πολλοί αγωνιστές, κομμουνιστές, μεταξύ αυτών και 72 νεολαίοι, ηχεί δυνατά για δυο μέρες το Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας την 90χρονη ιστορία του Κόμματος και τη 40χρονη της νεολαίας του. Το διήμερο Φεστιβάλ διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ και από νωρίς ο χώρος ήταν έτοιμος. Πλήθος νέων, αλλά και μεγαλύτερων έφτασαν εκεί ακολουθώντας τις κόκκινες σημαίες που είχαν στηθεί από το κέντρο της πόλης. Περνώντας την πύλη και διασχίζοντας τις δυο φωτογραφικές ιστορικές αναδρομές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φτάνεις έξω από την πόρτα των φυλακών.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με το θεατρικό έργο «Ο καταδότης» και προβολή ντοκιμαντέρ με το χρονικό της εφταετίας 1967 - '74, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Παρά το γεγονός ότι η ΚΝΕ σαρανταρίζει, διατηρεί την ίδια ζωντάνια και ορμή, συνεχίζει με την ίδια ακατάπαυστη δύναμη, όπως των πρώτων χρόνων της ίδρυσής της, των πρώτων δύσκολων χρόνων της δικτατορίας, της παρανομίας, των συλλήψεων και της εξορίας, μέσα στα οποία δοκιμάστηκαν οι πρώτοι ΚΝίτες και ΚΝίτισσες. Πολλοί από αυτούς τους πρωτεργάτες της Οργάνωσής μας βασανίστηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας, εξορίστηκαν στη Γυάρο και τη Λέρο, φυλακίστηκαν στο Μπογιάτι και στον Ωρωπό. Για μας λοιπόν, για τις νέες γενιές των μελών και στελεχών της ΚΝΕ, ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα, χώρος μαρτυρίου για πολλούς νέους αγωνιστές, για πολλούς νέους κομμουνιστές την περίοδο της δικτατορίας, είναι ένας τόπος σύμβολο. Είναι ένα σύμβολο γιατί μέσα σε τόπους σαν κι αυτόν μπήκαν οι γερές βάσης της Οργάνωσής μας, μέσα σε τέτοιους τόπους σφυρηλατήθηκαν τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, διαπαιδαγωγήθηκαν οι πρώτες γενιές της ΚΝΕ με τις υψηλές αξίες και τα επαναστατικά ιδανικά του ΚΚΕ».


Οι εκδηλώσεις έκλεισαν χτες με ερασιτεχνικό συγκρότημα που ερμήνευσε πολιτικά τραγούδια.

Σήμερα οι εκδηλώσεις στον Ωρωπό ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. και περιλαμβάνουν: Σύντομο ιστορικό της παράνομης δράσης των κομμουνιστών την περίοδο της χούντας. Αφιέρωμα: «Η Τέχνη στα χρόνια της εφταετίας». Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με το συγκρότημα «Παρελθόντες Χρόνοι».

Αλλες εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, που είναι αφιερωμένες στην 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τη 40χρονη ιστορία της ΚΝΕ.

  • Σήμερα Σάββατο

-- Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., με θέμα «90 χρόνια στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων».

-- Στην παραλία της Λάρυμνας, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «ΛΑΡΚΟ 1977 - ΛΑΡΚΟ 2008. Αγώνων συνέχεια». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφήγηση του χρονικού της απεργίας του 1977 μέσα από δημοσιεύματα της εποχής. Αφιέρωμα στο πολιτικό εργατικό τραγούδι. Ομιλία από τον Χρήστο Οικονόμου, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Λάρκο την περίοδο της απεργίας.

  • Αύριο Κυριακή 13 Ιούλη, στο Χαλάνδρι, εκδήλωση στο δημοτικό πάρκινγκ στις 8 μ.μ.
  • Στιγμιότυπα από τη χτεσινή μέρα της εκδήλωσης
    Στιγμιότυπα από τη χτεσινή μέρα της εκδήλωσης
    Την Τρίτη 15 Ιούλη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Μητροπόλεως), στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι και οι αντιλαϊκές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τσαντή «το Πηγάδι».
  • Την Τετάρτη 16 Ιούλη, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Γεωργία Καλατζάκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγραμματισμένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες (2015-08-19 00:00:00.0)
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύει ανά την Ελλάδα (2014-07-26 00:00:00.0)
Τιμούν τους αντιδικτατορικούς αγώνες της νεολαίας (2008-07-10 00:00:00.0)
Στις φυλακές Ωρωπού το Φεστιβάλ (2008-07-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το Φεστιβάλ! (2008-06-04 00:00:00.0)
Ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά (2003-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ