Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σ. Χρήστος Αναστασόπουλος

Σήμερα η κηδεία του από το Γ' Νεκροταφείο

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, προσφοράς και αγώνα, ο Χρήστος Αναστασόπουλος, ένας ακόμα από την παλιά γενιά των κομμουνιστών, αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Τρίτη 15 Ιούλη, στις 3 μ.μ. από το Γ' Νεκροταφείο.

Ο Χρ. Αναστασόπουλος, γεννήθηκε στον Πειραιά. Ηταν το ένατο παιδί μιας εργατικής οικογένειας. Νεαρός άκουγε για τους εργατικούς αγώνες από τους μεγαλύτερους και ιδιαίτερα από τα αδέλφια του, αλλά και από τις συζητήσεις με φίλους του άρχισε να ενδιαφέρεται και έτσι μυήθηκε στο λαϊκό, εργατικό κίνημα, στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Το 1930, μαθητής Γυμνασίου, άρχισε να μπαίνει στην πολιτική και να παίρνει μέρος στους αγώνες των μαθητών και τα προβλήματα της Σπουδάζουσας, κάτω από την καθοδήγηση της ΟΚΝΕ.

Με τη δικτατορία του Μεταξά, ώριμος πλέον, έγινε μέλος του Κόμματος. Ο πρώτος του καθοδηγητής ήταν ο σ. Γιάννης Λίπας, ο οποίος ήταν φίλος του μεγαλύτερου αδελφού του. Ηταν για πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά, αλλά και συνεργάτης του σε όλα τα χρόνια της παρανομίας. Ο σ. Χρήστος, δούλεψε στα εργοστάσια του Πειραιά και ανέπτυξε σοβαρή δράση ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά.

Σε όλη του τη ζωή στάθηκε σύντροφος πιστός στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, και παλικάρι. Η χούντα τον κυνήγησε. Η Ασφάλεια του Πειραιά δεν κατάφερε να τον συλλάβει. Τους ξέφυγε βρίσκοντας «καταφύγιο» στο Γ' Νεκροταφείο. Τα χρόνια της Δικτατορίας τα πέρασε παράνομος και δραστήριος κομμουνιστής. Με την πτώση της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε σε πολλές κομματικές δουλειές. Εμεινε πιστός, αταλάντευτος κομμουνιστής μέχρι την τελευταία του πνοή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ