Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Κατηγορείται ο Πρόεδρος του Σουδάν

ΧΑΓΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ κατηγορείται ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, από το γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Λουίς Μορένο - Οκάμπο, ο οποίος κατέθεσε το κατηγορητήριο στο τριμελές προεδρείο για να εξεταστεί αν υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για έκδοση εντάλματος σύλληψης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «στρατιώτες και πράκτορες» υπό τις διαταγές του Μπασίρ σκότωσαν τουλάχιστον 35.000 πολίτες και προκάλεσαν τον «αργό θάνατο» άλλων 80.000 - 265.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μαχών. Επίσης ο Μπασίρ κατηγορείται για τη βίαιη απομάκρυνση από τις εστίες τους 2,9 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ ζητείται ταυτόχρονα και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του και το «πάγωμα» των τραπεζικών του καταθέσεων.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Σουδάν, που διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα δίωξης του Μπασίρ θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ. Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι θα προστατεύσει το προσωπικό του ΟΗΕ στη χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «BBC», ο ΟΗΕ αναμένεται να αποσύρει όλες τις «μη απαραίτητες» δυνάμεις του από το Νταρφούρ, ενώ νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, δήλωσε ότι αναμένει από το Σουδάν να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, έκανε έκκληση στον Σουδανό Πρόεδρο να σεβαστεί την απόφαση του ICC.

Πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το προσεχές Σάββατο, ενώ η Αφρικανική Ενωση κάλεσε ήδη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναστείλει την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Σε ό,τι αφορά το Λευκό Οίκο, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης και κάλεσαν τη σουδανική κυβέρνηση να δώσει τέλος στη βία, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για την πρεσβεία τους στο Χαρτούμ, όπως και των γραφείων τους στο Νότιο Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ