Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ωρα «αποφασιστικής σημασίας επιλογών»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στο κοινό ανακοινωθέν στην ιδρυτική Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης για τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, αναφορικά με τον όρο «εθνικό και δημοκρατικό κράτος» για την περιγραφή του Ισραήλ, καθώς και για το να περιληφθεί ο όρος «εβραϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ υπάρχουν λέξεις ή φράσεις οι οποίες δεν αρμόζουν, γιατί προκαλούν την ιστορική μνήμη, που αφορά στην τραγωδία και τις δολοφονίες.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι η ώρα να γίνουν «αποφασιστικής σημασίας επιλογές», ενώ υποσχέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την απελευθέρωση ορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων. Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν έχουμε εναλλακτική λύση παρά να επιτύχουμε την ειρήνη», λέγοντας ότι «ξεκινήσαμε εκτενείς διαπραγματεύσεις με τον Εχούντ Ολμέρτ και την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με απόλυτη σοβαρότητα, έχουμε δεσμευτεί από τον οδικό χάρτη».

«Εκκληση» για ειρήνη στη Μέση Ανατολή απηύθυνε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ζητώντας από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, με την έναρξη της συνόδου της Ενωσης για τη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ